Marera započela rekonstrukciju BIGZ-a

22-02-2022

    Marera započela rekonstrukciju BIGZ-aRekonstrukcija zgrade BIGZ ušla je u pripremnu fazu, a u narednih godinu dana ovo monumentalno zdanje biće transformisano u multifunkcionalni poslovni prostor A klase. Svojom veličinom i kompleksnošću predstavlja jedan od najvećih projekata rekonstrukcije zgrade pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je do sada realizovan na našim prostorima. Nekadasnja najveća štamparija na Balkanu BIGZ, postala je vlašnistvo kompanije “Marera Real Estate”, koja sa partnerskom firmom “Aleksandar gradnja” realizuje investiciju u obnovu i prenamenu objekta vrednu 20 miliona evra. Radovi na obimnoj rekonstrukciji nedavno su otpočeli inicijalnim radovima na raščišćavanju terena, a u trenutno je u toku ispitivanje strukture zgrade, nakon čega sledi započinjanje građevinskih radova.

    Ovo kultno zdanje arhitekte Dragiše Brašovana izgrađeno je 30-ih godina prošlog veka sa 11 spratova, ukupne površine 40.000 kvadratnih metara. Rekonstrukcijom biće prilagođeno zahtevima poslovnog centra A klase, industrijskog dizajna i monumetnalog izgleda sa plafonima visine 4.6 metara, i prostorom oplemenjenim modernim detaljima i savremenim rešenjima. Poseban raritet ove zgrade predstavlja veličina pojedinačnih spratova koji se prostiru na čak 3.500 kvadratnih metara, u okviru kojih će kancelarije različitih veličina biti dizajnirane tako da odgovaraju strogim zahtevima zakupaca.

    Unutrašnjost zgrade će biti u potpunosti renovirana, ali ce enterijer i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil. Ambijent će posebno biti oplemenjen detaljima i materijalima koji će doprineti toplini prostora. Što se tiče spoljašnjosti, s obzirom da je u pitanju kulturno dobro (zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda), predviđena je revitalizacija postojeće fasade, uz promenu kompletne stolarije i ugradnju novih prozora sa trostrukim staklom koji će poboljšati zvučnu i termo izolaciju. Na fasadi će biti postavljena i linijska spoljašnja rasveta, kako bi se naglasile konture zgrade. Objekat ce biti opremljen i potpuno novim sistemom za grejanje i hladjenje.

    Useljavanje prvih zakupaca u rekonstruisanu zgradu BIGZ-a očekuje se u januaru 2023. godine.

    BIGZ - 3D prikazi