PRODEXPO

Marina Dorćol

25-10-2023

Marina Dorćol

Opis projekta

Stambeni kompleks Marina Dorćol sastoji se od ukupno 15 objekata, od čega se u prvoj fazi planira gradnja šest zgrada, sa ukupno 200 stanova. Zgrade su slobodnostojeće sa velikim aneksima, gde su krovovi aneksa zamišljeni kao ozelenjene bašte za odmor i relaksaciju budućih stanara. Čitav projekat karakteriše velika količina zelenila, a ukupan prostor namenjen zelenilu u ovom bloku iznosi impresivnih 36.000m2. Objekti su zaobljeni kako bi omogućili bolje vizure iz stanova i njihovu bolju osunčanost, a karakterišu ih kontinualne terase koje objekat opasavaju celom spoljnom ivicom. Privatne terase na spratovima sadrže uređeno zelenilo i tako čine vertikalne fasadne bašte, a njihovo održavanje je organizovana usluga i obavljaće se sa spoljne strane. Aneksi u prizemlju planirani su sa duplom spratnom visinom i komercijalnim sadžajima, uključujuci veliki broj različitih maloprodajnih i uslužnih lokala. Aneksi objekata najbližih Dunavu biće posebno namenjeni za restorane, kafice i slične sadržaje, što će doprineti otvorenosti bloka i većoj atraktivnosti rečnog šetalista.

Unutrašnjost objekata takođe karakterišu visoki standardi, od činjenice da se radi o staklenoj fasadi od poda do plafona, preko spratne visine od 2.9 metara, nezavisnog sistema centralnog grejanja i hlađenja, sistema za prečišćavanje vazduha u svakom stanu, kupatila obloženih pravim kamenom, pa do toga da su i parkinzi u garaži povećanih dimenzija (2.9m x 5.5m). Projekat karakteriše i neobično veliki broj različitih tipova stanova u rasponima od 44 do 320 m2, uključujući specifične stanove sa privatnim baštama i prostrane duplekse na krovu.

Vodena površina unutar bloka koja trenutno služi kao improvizovana marina, postaće potpuno uređena obala sa šetalištem i manjim brojem vezova, ali samo za jedrilice i bezmotorne čamce. Takozvana marina je ustvari industrijski rukavac koji je služio kao vodozahvat i pristan za snabdevanje nekadašnje elektrane, tako da se pre uređenja iščekuje temeljno čišćenje i ekološka revitalizacija. Planirana je rekonstrukcija i zaštita portalnog krana elektrane "Snaga i svetlost", koji sa 140 metara dužine ostaje iznad rukavca, u centru naselja, kao vredno nasleđe i lokalna atrakcija. Nakon toga sledi uređenje obale i izgradnja novog šetališta, kao i velikog parka od 7000 m2 ispod samog krana. Uz kran, u okviru prostora "Marine Dorćol" su još i pumpna stanica i filtersko postrojenje kao preostali elementi nekadašnje elektrane “Snaga i svetlost”, koji će takođe biti sačuvani i inkorporirani u projekat.

Investitor:

SEBRE

Lokacija:

Marina Dorćol (Stara elektrana Dorćol)

Površina:

GBA ....

Rokovi:

Završetak prve faze 2026. godina.