PRODEXPO

Nacionalni bokserski centar

19-03-2024

Nacionalni bokserski centar

Opis projekta

Nacionalni bokserski centar nalaziće se iza stambenih zgrada za višeporodično stanovanje u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na parceli površine nekih 22.000 m2. Trenažno-takmičarski kompleks sastojaće se od dva slobodnostojeća objekta tj. sportskog dela kao osnovne funkcije (P+1) i boravišnog ili smeštajnog dela namenjenog noćenju korisnika i njihovih gostiju (P+2). Primarni, sportski deo kompleksa čine dve funkcionalno odvojene celine – trenažna i takmičarska zona, organizovane tako da funkcionišu nezavisno jedna od druge, ali direktno povezane pasarelama koje se nalaze na nivou prizemlja i prvog sprata. Trenažni deo kompleksa posedovaće i bazen, međutim treba napomenuti da je trenažna zona namenjena isključivo sportistima i članovima uprave i biće zatvorena je za javnost. Takmičarski deo, sa druge strane, biće gotovo u potpunosti otvoren za javnost.

Smeštajno krilo za noćenje korisnika je objekat namenjen privremenom boravku takmičara i članova bokserskog saveza. Objekat je zatvorenog tipa i prema nameni podeljen na dnevnu i noćnu zonu, gde je dnevna namenjena za okupljanje i relaksaciju, uključujući kuhinju sa dnevnim boravkom i trpezarijom, kao i noćnu zonu sa sobama za smeštaj. Pored dva objekta koja čine budući kompleks, na otvorenom u sklopu spoljnog uređenja planiran je natkriveni ring koji omogućava vežbanje na otvorenom u periodima kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Celina u parteru koju čini bokserski ring na otvorenom posedovaće i manje tribine, a ceo prostor biće zašticen velikom dvodelnom nadstrešnicom. Prvi segment nadstrešnice pokriva sam ring i kružne je forme prečnika 16 metara, dok je drugi segment nadstrešnice nepravilne forme i postavljen iznad dela tribina.

Kompleks će posedovati i parking na otvorenom sa ukupno 99 mesta, dok će za formiranje adekvatnog kolskog pristupa biti potrebno rekonstruisati prilaz iz Ulice Ivana Ribara. Predračunska vrednost projekta iznosi oko 15 miliona evra.

Investitor:

Republika Srbija (Bokserski savez Srbije)

Lokacija:

Ulica Ivana Ribara, Novi Beograd

Površina:

GBA 7.400 m²

Rokovi:

Završetak projekta tokom 2025. godine.