Nova faza radova na Prokopu

12-05-2020

    Nova faza radova na ProkopuNa sajtu JP „Infrastruktura železnica Srbije“ objavljeno je da su 11. maja 2020. godine, započeti radovi na završetku konstrukcije betonske ploče na železničkoj stanici Prokop, odnosno njenog još nezavršenog dela iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka. Vrednost radova iznosi oko 1,26 milijardi dinara, a rok za završetak ove faze radova je 450 dana ili do 9. avgusta 2021. godine. Radove će izvoditi konzorcijum koji čine beogradska kompanija „Elita-cop“, u zajedničkoj ponudi sa firmama „Koto“ iz Beograda i „KLM Inženjering TM“ iz Novog Sada.

    Ugovor o ovoj fazi radova podrazumeva gradnju betonske konstrukcije površine od oko 8.500 kvadratnih metara, čime će konačno biti završena betonska konstrukcija ploče na koti 105. Nažalost ovim radovima nije obuhvaćen završetak preostala dva koloseka, a prema najavama iz “Infrastrukture železnica Srbije”, njihovo opremanje planirano je tek nakon završetka ovih radova. Završetak svih radova na železničkoj stanici Prokop trebao bi da korespondira sa otvaranjem prve deonice brze pruge ka Budimpešti, međutim sada postaje jasno da se to neće desiti.

    Otvaranje prve deonice brze pruge između Beograda i Novog Sada najavljena je za oktobar naredne godine, kada će još uvek trajati započeti radovi na staničnoj ploči. Eventualno otvaranje nove pruge do Novog Sada, stanica Prokop ipak će dočekati bez stanične zgrade, a kako izgleda pod velikim znakom pitanja je i završetak prilaznih saobraćajnica iz pravca autoputa.