Eastern European Construction Forecasting Association

Otvoren buvljak na Miljakovcu

14-12-2023

    Otvoren buvljak na MiljakovcuDanas je otpočeo sa radom novi otvoreni tržni centar na Miljakovcu, rešenje koje treba da obezbedi zatvaranje novobeogradskog “buvljaka”, odnosno oslobađanje lokacije u bloku 43 za druge namene. Prodajom parcele od 2 hektara kompaniji “Kopernikus” 2019. godine, nastala je obaveza o izmeštanju postojećeg “buvljaka”, a pripreme za njegovo preseljenje na Miljakovačku pijacu počele su sredinom ove godine. Izgradnja novog objekta sa 230 tezgi i oko 60 maloprodajnih lokala je završena, pa je ovih dana krenulo i useljavanje budućih zakupaca.

    Iako značajno manji po dimenzijama i broju trgovaca, novi buvljak nudi značajno bolje radne uslove. Objekat je sada natkriven i dobro osvetljen, a zakupci su dobili i tipske boksove za smeštaj robe, pa se dobija utisak o dosta urednijem i organizovanijem prostoru. Pored izgradnje natkrivenog “buvljaka”, u okviru nekadašnje pijace na Miljakovcu rekonstruisani su i objekti tvrde gradnje, a sa istočne strane dograđen je montažni objekat sa 10-ak novih lokala. Ukupna površina natkrivenog dela iznosi 4000m2, a ceo prostor je sada ograđen i obezbeđen sa tri ulaza.

    Sa prednje strane pijačnog kompleksa izgrađen je parking prostor, međutim predviđenih 130 parking mesta teško da mogu da zadovolje potrebe ovog objekta. Imajući u vidu da je broj prodajnih lokala i tezgi duplo veći od broja parking mesta, a da će parking mesta sa kontrolisanim pristupom deliti zakupci i posetioci, već je sada jasno da će parkiranje biti problem na ovoj lokaciji. Povoljna okolnost je da se u neposrednoj blizini Miljakovačke pijace nalazi železnicka stanica Rakovica, kao i stajališta sa više linija javnog prevoza.

    U prilogu pogledajte sveže fotografije sa otvaranja novog “buvaljaka” na Miljakovcu.

    Pijaca Miljakovac (foto) - 13. decembar 2023.