Eastern European Construction Forecasting Association

Početak izgradnje kompleksa Marina Dorćol na vidiku

25-10-2023

    Početak izgradnje kompleksa Marina Dorćol na vidikuPočetkom naredne godine počinje izgradnja jednog od najekskluzivnijih i najatraktivnijih projekata stanogradnje u Beogradu – kompleks “Marina Dorćol”. Ovaj projekat je konačno dobio lokacijske uslove, a uskoro se očekuje i građevinska dozvola kako bi u januaru počeli radovi na realizaciji prve faze. Izgradnja luksuznog naselja na samoj obali Dunava planirana je u tri faze, a investitor ovog ambicioznog projekta je češka kompanija “Sebre”. Arhitektonsko rešenje je delo poznatog češkog arhitekte Stanisava Fiale i Jelene Kuzmanović, a najavljeni su standardi gradnje i uređenja koji će značajno podići lestvicu na tržištu premijum stanovanja. Prodaja stanova u kompleksu “Marina Dorćol” već je krenula, a useljenje prve faze očekuje se 2026. godine.

    Razvoj i reurbanizacija nekada industrijskog prostora “Marine Dorćol” jedan je od starih gradskih tema, čija se izgradnja pominje i planira već 20 godina. Zemljište i projekat su više puta menjali vlasnika i idejna rešenja, ali su brojne nepovoljne okolnosti godinama sprečavale njegovu realizaciju. Nova šansa za ovaj projekat otvorila se tek 2019. godine, kada je prostor Marine Dorćol dobio novog vlasnika, kompaniju Sebre sa sedištem u Pragu. Idejno rešenje novog kompleksa pojavilo se 2021, a koncept novog naselja predstavio je vrlo inovativan i napredan pristup koji će u mnogome biti jedinstven u ponudi na tržištu. Ne samo da je projekat kvalitetom nadmašio sva prethodna rešenja za ovu lokaciju, već ima potencijal da bude sam vrh savremene stanogradnje u Beogradu.

    Vidljiv je odgovoran pristup prema lokaciji i korišćenju prostora, a celokupna arhitektura je inovativna i uvodi brojna tehnička i tehnološka unapređenja. Iako na prvi pogled ne izgleda tako, ovo naselje zapravo ima relativno mali broj stambenih jedinica, što ga čini istinski ekskluzivnim. Poseban kvalitet je i činjenica da projekat predviđa samo dva do maksimalno četiri stana po spratu, ukoliko je reč o manjim jedinicama. Ceo kompleks se sastoji od ukupno 15 objekata, od čega se u prvoj fazi planira gradnja šest zgrada, sa ukupno 200 stanova. Poređenja radi, čitava prva faza “Marine Dorćol” imaće nešto više stanova od jedne prosečne zgrade u naselju “Beograd na vodi”. Stanove će pratiti i značajan broj parking mesta u garaži, pošto projekat predviđa skoro dva parking mesta po stanu.

    Zgrade su slobodnostojeće sa velikim aneksima, gde su krovovi aneksa zamišljeni kao ozelenjene bašte za odmor i relaksaciju budućih stanara. Čitav projekat karakteriše velika količina zelenila, a ukupan prostor namenjen zelenilu u ovom bloku iznosi impresivnih 36.000m2. Objekti su zaobljeni kako bi omogućili bolje vizure iz stanova i njihovu bolju osunčanost, a karakterišu ih kontinualne terase koje objekat opasavaju celom spoljnom ivicom. Privatne terase na spratovima sadrže uređeno zelenilo i tako čine vertikalne fasadne bašte, a njihovo održavanje je organizovana usluga i obavljaće se sa spoljne strane. Aneksi u prizemlju planirani su sa duplom spratnom visinom i komercijalnim sadžajima, uključujuci veliki broj različitih maloprodajnih i uslužnih lokala. Aneksi objekata najbližih Dunavu biće posebno namenjeni za restorane, kafice i slične sadržaje, što će doprineti otvorenosti bloka i većoj atraktivnosti rečnog šetalista.

    Vodena površina unutar bloka koja trenutno služi kao improvizovana marina, postaće potpuno uređena obala sa šetalištem i manjim brojem vezova, ali samo za jedrilice i bezmotorne čamce. Takozvana marina je ustvari industrijski rukavac koji je služio kao vodozahvat i pristan za snabdevanje nekadašnje elektrane, tako da se pre uređenja iščekuje temeljno čišćenje i ekološka revitalizacija. Planirana je rekonstrukcija i zaštita portalnog krana elektrane "Snaga i svetlost", koji sa 140 metara dužine ostaje iznad rukavca, u centru naselja, kao vredno nasleđe i lokalna atrakcija. Nakon toga sledi uređenje obale i izgradnja novog šetališta, kao i velikog parka od 7000 m2 ispod samog krana. Uz kran, u okviru prostora "Marine Dorćol" su još i pumpna stanica i filtersko postrojenje kao preostali elementi nekadašnje elektrane “Snaga i svetlost”, koji će takođe biti sačuvani i inkorporirani u projekat.

    Unutrašnjost objekata takođe karakterišu visoki standardi, od činjenice da se radi o staklenoj fasadi od poda do plafona, preko spratne visine od 2.9 metara, nezavisnog sistema centralnog grejanja i hlađenja, sistema za prečišćavanje vazduha u svakom stanu, kupatila obloženih pravim kamenom, pa do toga da su i parkinzi u garaži povećanih dimenzija (2.9m x 5.5m). Projekat karakteriše i neobično veliki broj različitih tipova stanova u rasponima od 44 do 320 m2, uključujući specifične stanove sa privatnim baštama i prostrane duplekse na krovu.

    Kao što smo napomenuli, izgradnja prve faze treba da počne u januaru naredne godine, međutim naredna faza neće čekati kraj prve, već će se delimično preklapati tokom realizacije. Radovi na izgradnji "Marine Dorćol" povereni su preduzeću "Exing B&P" iz Beograda.

    U prilogu pogledajte prikaze enterijera i eksterijera budućeg stambenog kompleksa Marina Dorćol.

    Marina Dorćol - 3D prikazi