PRODEXPO

Počinje rekonstrukcija tržnog centra Ušće

13-03-2024

    Počinje rekonstrukcija tržnog centra Ušće

    Posle dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpopularnijeg tržnog centra u gradu konačno je dobio potrebne dozvole i radovi su spremni da počnu. Dobra vest za sve posetioce je da će rekonstrukcija biti izvođena bez zatvaranja objekta, a planirani radovi trebali bi da traju jednu i po godinu. Sa ciljem da se dodatno afirmiše ova lokacija, kompanija MPC Properties pokrenula je projekat rekonstrukcije koji će funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta. Predračunska vrednost planiranih radova iznosi oko 10 miliona evra.

    Planiranim radovima se, u okviru postojećeg gabarita i volumena objekta, bez povećanja kapaciteta infrastrukture i bez promene ukupnog broja parking mesta, vrši funkcionalna rekonstrukcija i adaptacija nekoliko delova objekta. Ključne oblasti za projekat rekonstrukcije tržnog centra UŠĆE biće fokusirane na udobnost, donoseći nove i inovativne formate, kao što su izložbeni prostori i pop-up lokacije. Posebno treba istaći izmenjenu fasadu objekta, koja će sada omogućiti potpuno otvoreno i ka spolja orjentisano prizemlje.

    U prizemlju na južnoj i istočnoj strani objekta fasadna obloga se rekonstruiše u ostakljenu, sa još jednim potpuno novim pristupnim vratima sa istočne strane. Do sada potpuno zatvoren objekat dobiće niz uslužnih lokala sa baštama u prizemlju, čime će plato koji okružuje objekat dobiti novu funkciju. Akcenat je na značajnijoj integraciji i interakciji sa okolinom, što je za ovu lokaciju i objekat važno kvalitativno unapređenje. Novi koncept stvoriće i potpuno novi izraz fasade koja gleda ka Brankovom mostu, sa transparentnom staklenom fasadom gde su planirani restorani sa atraktivnim pogledom na grad. U okviru istočne fasade formira se i ogroman LED ekran od ploče 1. do ploče 3. sprata.

    Takođe, predviđene su i izvesne promene u rasporedu unutrašnjih sadržaja, gde se kao najznačajnija ističe izmeštanje dosadašnjeg “Food Court-a” iz južnog koridora sa drugog na treći sprat, a kako se ovaj prostor nalazi na međunivou između trećeg sprata i krova, njegovim rušenjem dobija se komforan dvovisinski prostor. Planirana je i nova dečija zona na dva nivoa i buduća zimska baštenska lođa sa velikim atraktivnim svetlarnikom, kao i višenamenski prostor pod nazivom „New Market Square”, koji će doneti mogućnosti za organizaciju različitih događaja i promocija, od sajmova hrane, koncerata i pozorišta, do uređenja doma.

    Ušće centar dobiće i više servisnih liftova, liftova za posetioce, a biće i bušeni otvori za nove eskalatore. Sve ovo treba da doprinese boljoj povezanosti spratova i vidljivosti prodavnica, kao i unapređenu pešačku komunikaciju u unutrašnjosti. Novi arhitektonski pristup preuređenju UŠĆE Centra stavlja u fokus više svetlih, transparentnih površina i brojne umetničke instalacije koje treba da transformišu doživljaj budućih posetilaca.

    Projekat rekonstrukcije maloprodajnog centra “Ušće” uradio je beogradski projektni biro “D.A Dizajn Arhitektura” u saradnji sa preduzećem “BWK ENGINEERS”, takođe iz Beograda.

    UŠĆE Shopping Center - 3D prikazi nakon rekonstrukcije