Eastern European Construction Forecasting Association

Počinju radovi na Muzeju grada Beograda

07-06-2024

  Počinju radovi na Muzeju grada Beograda

  Osam meseci nakon što je dodeljen izvođački ugovor kompaniji WD Concord West sa konzorcijumom, konačno su započeti pripremni radovi na rekonstrukciji i prenameni zdanja nekadašnje Vojne akademije u budući Muzej grada Beograda. Zgrada na uglu Resavske i Nemanjine ulice ima oko 17.000 kvadrata bruto prostora, izgrađena je 1899. godine i predstavlja objekat pod zaštitom. Projekat rekonstrukcije ugovoren je u vrednosti od oko 42 miliona evra, a rok za završetak radova je 600 kalendarskih dana ili početkom 2026. Na licu mesta postavljaju se skele na fasadi, pristižu prve mašine i teku ostale pripreme za početak radova.

  Zgrada je inače najveće i najreprezentativnije delo arhitekte Dimitrija Leka, izgrađena u neorenesansnom duhu sa klasičnim dekorativnim elementima na fasadi. U periodu nakon Prvog svetskog rata, u istom stilu dograđeno je krilo objekta ka Nemanjinoj ulici, a započeta rekonstrukcija podrazumeva dogradnju dodatnih 3.300 kvadrata za potrebe budućeg muzeja.

  Arhitektonsko i funkcionalno prilagođavanje prostora podrazumeva izgradnju ankesa u drvorišnom delu, koje će nakon rekonstrukcije služiti kao deo muzeja, a sastojaće se od arheološkog lapidarijuma sa spoljnim amfiteatrom i uređenim platoom. Pored izložbi na otvorenom, dvorište može da posluži za organizaciju događaja, skupova, predavanja i slično. Planirana je i izgradnja velikog centralnog stepeništa u novom prostranom holu, koji će biti proširen i ostakljen u reprezentativnu ulaznu zonu. Tokom rekonstrukcije biće poštovana originalna materijalizacija, uz čuvanje autentičnih dekoracija i elemenata enterijera.

  Inače, Muzej grada Beograda samo je jedna u nizu važnih institucija kulture bez svog prostora i adekvatnih uslova za rad. Osnovan je 1903. godine i još uvek nema izložbeni prostor, a kulturno nasleđe se čuva u krajnje neprimerenim uslovima u Zmaj Jovinoj ulici.

  Autori idejnog rešenja za rekonstrukciju i dogradnju objekta u Resavskoj ulici su arhitekte Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska iz firme “Birovia”.

  Muzej grada Beograda - 3D prikazi


  Muzej grada Beograda (foto) - pre rekonstrukcije


  Muzej grada Beograda (foto) - 6. jun 2024.