PRODEXPO

Počinju radovi na Trgu Nikole Pašića

24-02-2024

  Počinju radovi na Trgu Nikole Pašića

  Planirana i više godina najavljivana sanacija Trga Nikole Pašića počinje sledeće nedelje. Projekat je dobio odobrenje radova koji počinju u ponedeljak 26. februara i trajaće do kraja septembra ili 7 meseci. U okviru radova biće rekonstruisan prostor trga površine nešto više od 8000 m2, uključujući i rekonstrukciju prepoznatljive fontane u njegovom centralnom delu. Vrednost radova na uređenju Trga Nikole Pašića procenjena je na oko 700 miliona dinara, a izvođenje je povereno grupi ponuđača koju čini "GP Invest gradnja", sa partnerima "D. C. Energocoop", "Slavija Proking", "Alex E&C", "Tesla sistemi" i "SDC Professional".

  Ova rekonstrukcija neće značajno menjati dosadašnji izgled trga već će se obavljati u skladu sa faktičkim stanjem, uz manji broj funkcionalnih intervencija na parteru. U prvoj fazi radiće se na uklanjanju postojećeg popločavanja trga i uklanjanju različitih elemenata mobilijara, postojeće žardinjere iz središnjeg dela trga, postojeći info stubovi, ali i niz bespravno postavljenih razvodnih kablova, sajli, delova mobilijara postojećih ugostiteljskih objekata i slično. Nakon radova na uklanjanju postojeće opreme krenuće se sa zamenom svih podzemnih instalacija, izradom nove podloge i postavljanjem novog zastora. Stari propali betonski zastor biće zamenjen novim od prirodnog kamena, odnosno neklizajućih granitnih ploča različitih dimenzija i oblika. Svi betonski elementi prateće infrastrukture (šahtovi, temelji i sl.) nalaziće se ispod završnog sloja pešačkih površina, tj. kamenih ploča i kocki.

  Najveća izmena na parteru tokom ove rekonstrukcije biće zamena postojeće fontane na Trgu Nikole Pašića, prepoznatljivog simbola koji već decenijama krasi ovaj prostor. Fontana je izgrađena kada je u posleratnom periodu formiran trg, ali je postojala u mnogo skromnijem i manjem obliku od onog koji danas poznajemo. Velika humana tranformacija ovog trga desila se sa rekonstrukcijom iz 1987. godine, kada je zabranjen pristup motornim vozilima, takođe sa trga su uklonjeni svi parkinzi, izgrađene velike fiksne žardinjere i zasađeni platani, a trg je dobio i raskošnu novu fontanu. Iz još uvek nepoznatog razloga, radovi na najavljenoj rekonstrukciji trga podrazumevaju vraćanje stare fontane koja je postojala pre zadnje rekonstrukcije, iako za to nema nekog logičnog objašnjenja.

  Treba napomenuti da stara fontana nema istorijsku, niti estetsku vrednost i sa razlogom je svojevremeno evoluirala. Nekadašnja fontana bila je elegantna ali neprimerena novoj funkciji trga, pa se pristupilo izradi atraktivnijeg i monumentalnijeg rešenja. Novim projektom blago su povećane dimenzije izduženog bazena, a na njegovom kraju dodato je proširenje sa vertikalnom vodenom figurom (vrelom) i česmama. Verzija fontane iz 1987. koja i danas postoji nije otišla daleko od prvobitnog oblika, ali je fontana promovisana u centralni element koji je dimenzijama i funkcijom odgovarao velikom i širokom prostoru trga. U tom smislu, rekonstrukcija fontane ka njenom provbitnom obliku je potpuno nepotrebna intervencija, koja se ne može objasniti estetskim ili funkcionalnim argumentima i ovom slučaju služi samo da poveća troškove rekonstrukcije.

  Dobra vest je da ova rekonstrukcija ne bi trebalo da menja postojeći program zelenila i zelenih površina. Postojeće drveće se zadržava i uz svaku sadnicu predviđa se infrastruktura za navodnjavanje. U zoni Trga predviđeno je i postavljanje niskog zimzelenog zelenila u obodnim fiksnim žardinjerama, gde je svo zelenilo u direktnom kontaktu sa tlom. Obodni zeleni pojas, kao i do sada, biće oivičen niskim zidom (parapetom) koji će na određenim segmentima biti duga kontinualna klupa. Biće formirano šest ovakvih ozelenjenih površina kao i manje zelene niše oko postojećih stabala koje su u ravni trga. Nažalost, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića zaobićiće intervencije na spomeniku Nikoli Pašiću i Bezistanu koji nisu predmet ovog projekta.

  U prilogu pogledajte fotografije trenutnog stanja i 3D prikaze budućeg izgleda trga Nikole Pašića.

  Trg Nikole Pašića (rekonstrukcija) - 3D prikazi


  Trg Nikole Pašića (foto) - 24. februar 2024.