Počeli radovi u Balkanskoj 53

06-07-2022

  Počeli radovi u Balkanskoj 53Pošto su još pre nekoliko meseci počele pripreme za rekonstrukciju kompleksa u Balkanskoj 53, projekat je u junu konačno dobio građevinsku dozvolu, čime je i otpočela obnova ovog četrnaestospratnog zdanja. Zgrada je izgrađena 1960. godine za potrebe smeštaja Građevinske uprave i centralne biblioteke JNA, kao deo reprezentativne administrativne zone na obodu Finansijskog parka. Posle neuspešnog pokušaja prodaje, objekat je prošle godine preuzelo Ministarstvo finasija, sa planom da budući korisnici budu Uprava carina, Sektor za drugostepeni carniski i poreski postupak, Uprava za javni dug, Uprava za igre na sreću, Uprava za duvan, Uprava za slobodne zone i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).

  Kako je proteklih 12 godina potpuno napušten, a pre toga samo parcijalno korišćen i neodgovarajuće održavan, za ponovno korišćenje potrebno je izvršiti temeljnu rekonstrukciju, uključujući i ispunjavanje modernih protivpožarnih normativa za visoke objekte. Objekat je spratnosti PO+PR+Ms+14, ukupne neto površine 8.741 m², a rekonstrukcija će minimalno uticati na originalni izgled i gabarite objekta. Spoljašnje intervencije primarno se odnose na formiranje novog spoljnog stepeništa, kao i zamenu fasadnog omotača novim termoizolovanim u skladu sa zahtevima energetske efikasnosti.

  Novo protivpožarno stepenište smešteno je uz jugoistočnu fasadu objekta prema Finansijskom parku, a povezujući čentrnaesti i treći sprat objekta služiće isključivo za evakuaciju ljudi u slučaju požara. Podizanje energetskog razreda podrazumeva i nešto uvećan fasadni omotač, pošto će ispod kamenih ploča na podkonstrukciji biti ugrađeno 15cm termoizolacionog materijala. Pored toga, biće kompletno zamenjena spoljna stolarija, naravno u skladu sa autorskom arhitekturom, uključujući prozore, balkonska vrata, fiksne staklene površine, kao i ograde na terasama. Zgrada nema garažu, pa će ispred objekta biti uređen parking na otvorenom.

  Posao je dodeljen grupi izvođača predvođena kompanijom “Grading” iz Beograda, dok je vrednost radova ugovoprena na 18.7 miliona evra sa PDV-om. Radovi su planirani da traju 14 meseci od uvođenja izvođača u posao.

  U prilogu pogledajte 3D prikaze i fotografije sa lica mesta, gde je počelo raščišćavanje objekta.

  Balkanska 53 - 3D prikazi


  Balkanska 53 (foto) - 5. jul 2022.