EECFA

Poll: Future of the Belgrade Zoo

08-11-2007

    Poll: Future of the Belgrade ZooPoslednjih nedelja se rasplamsala već duže prisutna diskusija o izmeštanju zoološkog vrta sa njegove atraktivne lokacije na Kalemegdanu, intenzivirana posle tragičnog dogadjaja kada je krajem avgusta, u kavezu sa medvedima, poginuo jedan mladić.

    Novonastali front izmedju direktora "Vrta Dobre nade", Vuka Bojovića, koji zahteva ostanak zoološkog vrta na aktuelnoj lokaciji, i Grada, koji želi izmeštanje istog na drugu lokaciju, konstantno zaokupljuje pažnju javnosti.

    Beobuild ovim putem predstavlja rezultate sprovedene ankete na uzoru od 630 glasova. Skoro 67% naših posetilaca želi izmeštanje ZOO vrta na neko, za tu namenu pogodnije mesto, a kao moguće lokacije pominju se Krnjača i Surčin. Za sada Surcin ima i najveću sansu da dobije ZOO vrt i u tom slučaju bi sadašnji ostao na staroj lokaciji, ali samo za manje životinje. Nešto više od 30% glasova ide na opciju zadržavanja zoološkog vrta na sadašnjoj lokaciji, a 2,5% nema interesa za ovaj slučaj.

    Inače, beogradski ZOO vrt osnovan je 1936. godine i jedan je od najstarijih u Evropi. Prostire se na površini od 6 hektara i ima kolekciju od preko 2000 životinja sa svih meridijana.