8. srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Poslovni centar "Brankov" na Zelenom vencu

08-02-2023

  Poslovni centar "Brankov" na Zelenom vencuPripremni radovi na rekonstrukciji zgrade nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu polako teku, a ovo zaštićeno zdanje biće vraćeno nameni kao moderan poslovni centar na ukupno 10.500 kvadrata, od čega će nakon rekonstrukcije oko 8.000 m2 biti namenjeno izdavanju. Projekat pod nazivom “Brankov Business Centre” je dugo išcekivana rekonstrukcija, koja treba da oživi zapuštenu lokaciju u centru grada i da podstrek za dalji razvoj i uređenje čitavog Zelenog venca. Upravljanje projektom povereno je kompaniji MPC Properties, dok je investitor SF1 Group iz Novog Sada. Vrednost investicije se procenjuje na oko 20 miliona evra.

  Zgrada Beobanke na Zelenom vencu izgrađena je 1960. godine kao poslovna zgrada Energoprojekta, a po projektu arhitekte Milice Šterić. Kompleks sastavljen od tri celine nagrađen je brojnim nagradama i predstavljao je jako moderan koncept u svoje vreme, sa fasadom pretečom prve staklene zid-zavese i otvorenim prostorom na spratu bez nosećih zidova. Izgradnjom velike poslovne centrale Energoprojekta na Novom Beogradu 1982. godine ova zgrada prelazi u vlasništvo Beobanke. Na prvi pogled neprimetno, ali ova zgrada je isto dograđivana, pa se od originalnog rešenja razlikuje u visini, odnosno za dva sprata dodata na glavnu kulu.

  Nova moderna poslovna zgrada na Zelenom vencu biće u skladu sa principima zelene gradnje, po kriterijumima EDGE globalnih standarda, sa fokusom na optimizaciji potrošnje energije, kao i na zdravom okruženju za rad. U projektantskom rešenju akcenat se daje na prirodnom svetlu, a za buduće korisnike planirana je i zelena krovna bašta (krov aneksa), kao mesto za relaksaciju u sklopu radnog prostora. U ponudi ce biti i komercijalno prizemlje sa atraktivnim lokalima za maloprodaju i uslužne delatnosti.

  Zgrada će ostati u postojećim gabaritima, sa 15 etaža (Su+Pr+13), moderno opremljenim ulaznim holom, a zakupci će imati izbor kancelarijskog prostora u rasponu od 250 do 650 kvadratnih metara (NLA) po spratu. Kao dodatan kvalitet ponude je i tailor-made opcija uređenja sa punom fleksibilnošću radnog prostora.

  Rekonstrukcija bi trebalo da traje 18 meseci, a planirani završetak izvođenja radova se očekuje tokom leta 2024. godine. U prilogu pogledajte izgled budućeg poslovnog centra na Zelenom vencu.

  Brankov Business Centre - 3D prikazi