EECFA

Pri kraju radovi na Savskom trgu

28-06-2022

  Pri kraju radovi na Savskom trguRadovi na rekonstrukciji Savskog trga polako se proivode kraju, a od pre tri meseca u saobraćaj je pušten i preostali deo obodne saobraćajnice u delu ka Savskoj ulici. Rokovi za završetak radova su više puta probijani i odlagani, a realizacija projekta trajala je čitave tri godine. Obimna funkcionalno-estetska transformacija ovog trga obuhvatala je izmeštanje šinskog i kolskog saobraćaja, kao i formiranje širokog centralnog prostora koji je primarno orjentisan ka pešacima. Beograđani su dobili veliki ozelenjeni trg, ali zbog specifičnih okolnosti i trenutno neintegrisane pozicije, kao i nedostatka sadžaja, ovaj prostor u najvećem delu je ostao neiskorišćen.

  Tokom juna 2018. godine izmeštena je i železnička stanica, a nekadašnji reprezentativni objekat još uvek nije dobio novu funkciju. Savski trg je tako od velikog saobraćajnog čvorišta, koji su svakodnevno koristile na hiljade stanovnika i gostiju grada, postao poprilično pust i funkcionalno siromašan prostor. Njegova ogromna površina od skoro 2 hektara trenutno izgleda prevelika i neiskorišćena, a to je usko vezano za njegovo urbanisticko i funkcionalno zaokruživanje. Kao trg koji se sada dobrim delom oslanja na stambeno naselje “Beograd na vodi”, oživljavanje i njegova puna korisnost biće ostvarena tek sa novim namenama i javnim sadržajima, koji će dati pun smisao ovako velikom otvorenom prostoru. Tu se pre svega misli na što hitnije privođenje novoj nameni zgrade nekadašnje železničke stanice, ali i drugih objekata koje čine urbanističku celinu Savskog trga.

  Centralno pozicioniran objekat stanice i njeni sadržaji ključni su za buduće korišćenje trga, pa je zabrinjavajuće da dve godine nakon obnove zgrade o tome i dalje nema reči. Jako bitan je i objekat Pošte u Savskoj 2, čija se rekonstrukcija takođe očekuje već duže vreme. U međuvremenu, stigla je i pozitivna vest da se na mestu zgrade Pošte planira javna funkcija, konkretno pominje se izgradnja pozorišta i biblioteke, što je dobar izbor buduće namene u ovom slučaju. U široj zoni, ovaj trg takođe poseduje i nekoliko napuštenih objekata, čiji bi završetak i brzo privođenje nameni takođe pomoglo ovaj cilj. Veliki kapaciteti ovog trga zahtevaju dobar balans celodnevnih aktivnosti i prometnih javnih sadržaja, a ovako dramatična transformacija i izmena istorijskog konteksta je proces koji zahteva sveobuhvatan pristup i dugotrajnu posvećenost.

  Najveci deo planiranih radova na trgu je završen, obodna saobraćajnica sada radi u punom kapacitetu, a od posla ostalo je još malo radova na izgradnji fontane na platou nekadašnje zgrade stanice ka Karađorđevoj ulici. U prilogu pogledajte fotografije skoro završenog dela trga kod Savske ulice.

  Savski trg - pre i posle rekonstrukcije


  Savski trg (foto) - 27. jun 2022.