Eastern European Construction Forecasting Association

Proširenje Smederevskog puta

21-09-2023

    Proširenje Smederevskog putaRekonstrukcija i proširenje Smederevskog puta je dugoočekivani projekat koji bi prema najavama mogao da počne već krajem ovog meseca. Magistrala do Smedereva koja se nadovezuje na Bulevar kralja Aleksandra, najvažnija je saobraćajna arterija u istočnom delu grada, i glavna ruta kojom se kreće javni prevoz ka gročanskim naseljima. U prvoj fazi radiće se rekonstrukcija skoro 4 kilometara dugačke deonice u Kaluđerici, od restorana “Tri tiganja” do raskrsnice Smederevskog i Kružnog puta.

    Pored rekonstrukcije kolovoza, radovi će obuhvatiti izgradnju novog profila saobraćajnice koji će podrazumevati dodatnu traku za svaki smer, kao i obostrane trotoare za pešake. Na ovom delu Smederevskog puta širenje profila saobraćajnice moguće je izvesti bez eksproprijacije, a putni pojas ima i više nego dovoljnu širinu za planirane radove. Sa po dve trake po smeru, biće dupliran trenutni kapacitet i značajno ubrzan saobraćaj, ali bez razdelnog pojasa između traka i bez zaštitnog pojasa za pešake, pa će biti neophodna ugradnja ograda i pasarela kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

    Nova saobraćajnica, pored zamene postojećih podzemnih instalacija, dobiće i kanalizacione odvode, čime će trup saobraćajnice biti zaštićen od atmosferskih voda, a planirano je i postavljanje potpino novog uličnog osvetljenja. Dok radovi budu trajali biće nephodno sprovesti potpunu obustavu saobraćaja na delovima trase, pa će saobraćaj ka centru grada najvećim delom biti preuzmeren na Obilaznicu i autoput. Radove finansira Grad Beograd i biće izvođeni etapno, a završetak se u najboljem slučaju može očekivati krajem naredne godine.

    U prilogu pogledajte 3D prikaze budućeg profila Smederevskog puta.

    .

    Rekonstrukcija i proširenje Smederevskog puta - 3D prikazi