Eastern European Construction Forecasting Association

Proširenje Višnjičke ulice

10-03-2023

    Proširenje Višnjičke uliceOve nedelje počeli su radovi na širenju Višnjičke ulice, koja će na mestu velikog razdelnog ostrva dobiti po još jednu saobraćajnu traku za svaki pravac. Projekat se realizuje kao interventno rešenje sa ciljem da se umanje saobraćajne gužve na ovom potezu, a višefazno izvođenje trebalo bi da traje tokom cele ove godine. Trenutno se odvijaju radovi na delu prve faze, obuhvatajući 400 metara dugačku deonicu Višnjičke ulice, od raskrsnice sa Mirjevskim bulevarom do skretanja za Adu Huju. Pošto se ne radi o sveobuhvatnoj i temeljnoj rekonstrukciji ulice, radovi na izgradnji dodatne trake u Višnjičkoj ulici nisu zahtevni, pa se završetak prve etape očekuje već krajem ovog meseca.

    Ukupna dužina Višnjičke ulice koja je obuhvaćena ovom intevencijom iznosi 2.2 kilometra, odnosno proširen deo saobraćajnice od Ulice Mije Kovacevića do Slanačkog puta. Na ovom potezu Višnjičke ulice formirana je saobraćajnica prvog reda, sa po dve trake za svaki smer i širokim razdelnim ostrvom za potrebe šinskog sistema. Planovi su predviđali da će se tramvajska mreža širiti dalje od Bogoslovije duž Višnjičke ulice, ali je projekat ostao nerealizovan do danas. Neiskorišćena tramvajska baštica u Višnjičkoj ulici široka je 7-11 metara, pa će profil saobraćajnice i nakon umetanja dodatne dve trake zadržati zaštitni pojas koji će fizički odvajati dva smera. Prema najavama, nakon rekonstrukcije razdelnog pojasa krajnja desna traka u oba pravca biće “žuta traka” namenjena javnom prevozu

    Postojeća regulacija u Višnjičkoj ulici svakako nije odgovarajuća, bez obzira na širok profil i odvojene smerove, ali glavni problem nije u broju traka već regulaciji bočnog saobracaja. Pored brojnih ukrštanja i direktnih kolskih pristupa objektima, ovaj profil gradske saobraćajanice ima i bočne parkinge, tako da bi transformacija u magistralnu saobraćajnicu podrazumevala ozbiljnu rekonstrukciju i potpuno novo saobraćajno rešenje za pristup postojećim i budućim sadržajima. Projekat rekonstrukcije razdelnog ostrva u Višnjičkoj ulici trebao bi da se nadoveže na planiranu novu regulaciju Ulice Mije Kovačevića, koja bi u narednoj fazi takođe trebala da dobije treću traku i povećan kapacitet, a na raskrsnici sa Slanačkim putem planirano je formiranje trokrakog kružnog toka.

    Radove na rekonstrukciji razdelnog ostrva u Višnjičkoj ulici izvodi “Beograd put”.

    Višnjička ulica (foto) - 9. mart 2023.