8. srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Radovi na rekonstrukciji zgrade BIGZ-a

19-01-2023

  Radovi na rekonstrukciji zgrade BIGZ-aRadovi na rekonstrukciji monumentalnog zdanja BIGZ-a polako ali sigurno napreduju, a ovaj prepoznatljiv objekat će nakon prenamene služiti kao prvoklasni kancelarijski prostor. Obnova se obavlja pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, a kompanije “Marera Properties” i “Aleksandar gradnja” zajednički realizuju investiciju procenjenu na preko 20 miliona evra.

  U prethodnom periodu završen je veliki deo posla na fasadi objekta, gde se paraleno radovi izvode na spoljašnjoj fasadi i fasadi unutrašnjeg dvorišta, kao i na zameni dotrajale stolarije. Ukupna površina fasadne stolarije iznosi 6.500 m2, od čega je do sada zamenjeno oko 45% starih drvenih profila. Ugrađuju se moderni aluminijumski profili sa trostrukim staklom, pa će budući korisnici imati maksimalnu termo i zvučnu izolaciju. Spoljna pikovana fasada je najvećim delom očišćena peskiranjem, a trenutno se radi na sanaciji i malterisanju unutrašnje dvorišne fasade.

  U unutrašnjosti objekta, na zatvorenim spratovima već je krenulo postavljanje novih instalacija, kao i probijanje dve nove liftovske vertikale. U okviru strukturne analize objekta utvrđena je nedovoljna nosivost na pojedinim unutrašnjim zidovima, pa se trenutno radi na postavljanju potrebnih ojačanja, kao i izgradnja novih pregradnih zidova. Jedna od specifičnih karakteristika ovog objekta su upravo njegove ogromne spratne površine od preko 3.500 m2, koje budućim klijentima omogućavaju veliku fleksibilnost u planiranju prostora. Pored toga, spratna visina iznosi impresivnih 4.6 metara što je luksuz u današnjim uslovima.

  Ovo kultno zdanje arhitekte Dragiše Brašovana izgrađeno je 30-ih godina prošlog veka sa 11 spratova, ukupne površine oko 40.000 kvadratnih metara, i kao kulturno dobro pod zaštitom, ne može menjati spoljni izgled i gabarite. Prema rečima investitora, enterijer će nakon rekonstrukcije i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil, ali će ambijent biti posebno oplemenjen detaljima i materijalima koji će doprineti toplini prostora.

  Radovi će biti završeni tokom ove godine, a u prilogu pogledajte fotografije sa gradilišta na rekonstrukciji nekadašnje zgrade BIGZ-a u Beogradu.

  BIGZ - 3D prikazi


  BIGZ (foto) - 19. januar 2023.