Eastern European Construction Forecasting Association

Raspisan tender za Slaviju

29-03-2016

    Raspisan tender za SlavijuNapravljen je novi korak u pripremama za rekonstrukciju Trga Slavija planiranom za izvođenje tokom ove letnje sezone. Na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen je tender za izbor izvođača, a rok za podnošenje ponuda traje 45 dana. Radovi obuhvataju kompletnu rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, od Slavije do Autokomande, čime će biti omogućena nova regulacija saobraćaja uz pomeranje tramvajskih šina ka obodu kružnog toka. Sa obnovom saobraćajnica i tramvajske infrastrukture, rekonstrukcija podrazumeva i izgradnju velike centralne fontane, kao i uređenje trotoara i okolnih javnih prostora. Direkcija za izgradnju grada raspisaće ovih dana poseban tender za izgradnju centralne fontane, koja će se izvoditi istovremeno sa ostalim radovima.

    Ovo je jedna od najobimnijih rekonstrukcija do sada, a planirano je da radovi traju približno 5 meseci. Tender predviđa rok od 155 dana uz specijalne režime saobraćaja i sa tri međuroka, tokom kojih će biti kontrolisana dinamika radova i eventualna odstupanja od zadatih rokova. O svim izmenama u saobraćaju tokom izvođenja radova biće dodatnih informacija kada dođe vreme, ali će tokom izvođenja biti omogućen saobraćaj na glavnim pravcima Mekenzijeva-Kralja Milana i Nemanjina-Bulevar oslobođenja.

    Kao što smo ranije pisali, obnova trga je redukovana tokom prošlogodišnje revizije, kada se odustalo od izgradnje podzemnih prolaza za pešake. Sada se predviđa izmeštanje pešačkih prelaza dalje od kružnog toka, čime bi se navodno smanjili zastoji i poboljšao protok u samom kružnom toku, međutim praksa će vrlo brzo pokazati koliko je efikasno novo rešenje. Planirano je uređenje slobodnog prostora ispred zgrade NBS na Slaviji, gde bi se nalazio uređen i ozelenjen javni prostor. Atrakcija trga treba da postane velika centralna fontana, koja se najavljuje kao raskošan i monumentalan dodatak prostoru.

    Uz rekonstrukciju Trga Slavija biće rekonstruisan i Bulevar oslobođenja, saobraćajnica koja se nalazi u jako lošem stanju i već dugo čeka obnovu. Radovi takođe podrazumevaju potpunu rekonstrukciju saobraćajnice, tramvajskih baštica i trotoara. Na ovom bulevaru tramvajske baštice neće biti premeštane na sredinu saobraćajnice, pošto u ovom slučaju stvaranje odvojenog šinskog koridora ne donosi velike dobiti za tok javnog prevoza.

    Možda najvažniji faktor za kvalitet rekonstrukcije u Bulevaru oslobođenja biće izrada novih tramvajskih baštica, gde se ovog puta mora izbeći postavljanje asfaltne podloge. Betonske baštice pokazale su se kao bolje rešenje za kombinovanu upotrebu motornih vozila i tramvaja, a rekonstrukcija Požeške je dobar primer. Isto tako, rekonstrukcija Bulevara oslobođenja odlična je prilika da se konačno uklone privremeni objekti na okretnici autobusa u Birčaninovoj. Oslobađanje i uređenje ovog prostora svakako treba da bude obuhvaćeno ovom rekonstrukcijom.

    Otvaranje pristiglih ponuda na tenderu obaviće se 12. maja, dok se početak radova očekuje u junu. Vrednost rekonstrukcije Trga Slavija i Bulevara oslobođenja koštaće oko 9 miliona evra, uz dodatnih skoro 2 miliona evra za fontanu. U prilogu pogledajte najnoviji render budućeg izgleda ovog trga.

    Trg Slavija - 3D prikaz