8. srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra bez proširenja

29-12-2022

    Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra bez proširenjaGrad Beograd i Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije potrebne za rekonstrukciju dva kilometra dugačke tramvajske deonice od Cvetkove pijace do Ustaničke ulice. Jedna od najdotrajalijih deonica tramvajske pruge u Beogradu biće obnovljena u postojećoj regulaciji, a u okviru predviđenih radova biće zamenjena kompletna kolovozna konstrukcija, tramvajska pruga sa bašticama i pripadajuća kontaktna mreža. Na samoj trasi nalaze se i dve okretnice, “Smederevski put” i “Ustanička”, koje će takođe biti rekonstruisane sa pratećom infrastrukturom u postojećoj regulaciji.

    Rekonstrukcija ove tramvajske pruge delom je bila vezana za planirano širenje Bulevara kralja Aleksandra na istoj deonici, međutim očigledno da radovi na infrastrukturi vise nisu mogli da čekaju. Pokretanjem projekta rekonstrukcije u postojećoj regulaciji, praktično je potvrđeno da se širenje bulevara dugoročno odlaže. Skupa eksproprijacija koja bi pratila izgradnju novog profila saobraćajnice je svakako glavni razlog zašto se i ovaj projekat zaobilazi u širokom luku, a cena eksproprijacije nije mala i lako bi mogla da višestruko nadmaši građevinsku cenu projekta.

    Razvoj infrastrukture u urbanom Beogradu jako dugo zaostaje za intenzivnom gradnjom stambenog i komercijalnog prostora, kao i za rastućim brojem vozila. Svakako, politika da se izbegavaju ovakvi projekti nije dugoročno održiva, imajući u vidu da na desetine manjih i većih projekata čeka realizaciju širom grada. Od novih bulevara do brojnih uskih grla, posebno je zabrinjavajuce što do sada nije bilo naznaka da bi neki od projekata mogao biti realizovan. Štaviše, velika i temeljna rekonstrukcija Vojvode Stepe iz 2016. godine takođe nije obuhvatila širenje saobraćajnice, iako je najveći deo objekata već izgrađen u novoj regulaciji.

    Slični projekti očekuju se za Bulevar despota Stefana, Višnjičku, Tošin bunar, Aleksandra Dubčeka/Ugrinovačka, Nikole Tesle/Vladimira Popovića i druge.

    Bulevar kralja Aleksandra - postojeće stanje