EECFA

Rekonstrukcija Dušanove ulice na Dorćolu

15-08-2020

  Rekonstrukcija Dušanove ulice na DorćoluVelika rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana nalazi se u poslednjoj fazi izvođenja, a trenutno se radovi odvijaju u Dušanovoj ulici, na deonici od Bjlonijeve pijace do Zološkog vrta i raskrsnice sa Ulicom Tadeuša Košćuška. Deonica je najduža od ukupno 6, na koliko je cela osovina bila podeljenja tokom rekonstrukcije, a njena dužina iznosi 1.2 kilometara. Radovi nisu prekidani od aprila meseca i za razliku od prethodnih deonica, ovde se radovi izvode dosta boljom dinamikom, pa će po svim izgledima najduža deonica biti i najbrže izvedena.

  Zanimljivo za ovu deonicu jeste da je projektom kolektora Interceptor i PPOV „Veliko selo“, upravo ovde ucrtana trasa novog kolektora, sa predviđenom izgradnjom podzemne strukture u plitkom iskopu. Imajući u vidu da se najavljuje relativno skori početak radova na ovom velikom projektu, pokušali smo da saznamo od JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", da li su ovi projekti usaglašeni i da li radovi na kolektoru podrazumevaju ponovno raskopavanje tek rekonstruisane ulice?

  JKP" Beogradski vodovod i kanalizacija" je dostavio odgovor u kojem se navodi sledeće:

  "Projekat koji je rađen za potrebe rekonstrukcije ulica 27. marta, Kraljice Natalije i Cara Dušana, nije tretirao nedostajaće deonice interceptora. S`obzirom da je Ugovorom za izgradnju PPOV „Veliko selo“, sa nedostajućim kolektorima i delovima Interceptora, predviđena i izrada kompletne projektne dokumentacije, u ovom trenuku nismo u mogućnosti da vam odgovorimo na vaše pitanje.

  Nakon izrade projektne dokumentacije, znaće se tačna dinamika i tehnologija izgradnje svih hidrotehničkih objekata. Takođe, tokom izrade projektne dokumentacije proveriće se da li je planirana trasa Interceptora ugrožena postojećim instalacijama u saobraćajnici".

  Ostaje da se vidi kako će projekat “Interceptora” definisati ovaj deo trase, a prvi radovi su inicijalno najavljivani za ovu godinu. Sporazum sa kineskom kompanijom CMEC potpisan je krajem januara ove godine, gde je vrednost projekta procenjena na 270 miliona evra.

  Cara Dušana (foto) - 14. avgust 2020.