PRODEXPO

Rekonstrukcija poslovne zgrade u Bulevaru despota Stefana

31-10-2022

  Rekonstrukcija poslovne zgrade u Bulevaru despota StefanaU toku je priprema dokumentacije za projekat rekonstrukcije poslovne zgrade u Bulevaru despota Stefana 24, inače jedan od objekata u sklopu nekadašnjeg Politikinog kompleksa, koji će nakon rekonstrukcije postati kvalitetan poslovni prostor prilagođen savremenim uslovima poslovanja. Projektno rešenje izradio je biro Arhi Nova iz Beograda, a šestospratni objekat (Su+Pr+5+Ps) ima oko 3000 m2 i već godinama ne služi nameni. Autori projekta rekonstrukcije odlučili su da ne prave oblikovne promene na eksterijeru objekta, pa će i nakon radova zadržati svoj originalni izgled sa karakterističnim rasporedom otvora na fasadi.

  Svakako, rekonstrukcija ce podrazumevati novo lice uz drugačiju fasadu oblogu, novu stolariju i otvoreno komercijalno prizemlje. Prema projektu rekonstrukcije, potamnela fasada od klasičnog maltera biće zamenjena sa kamenim pločama svetle boje, što će doprineti razbijanju hladnog i sivog konteksta u kom se objekat nalazi. Za ovaj cilj, podjednako je važna i planirana transformacija u prizemlju, koja podrazumeva istaknut centralni ulazni hol i lokale za komercijalne sadržaje sa obe strane. Planirano je da se u prizemlju otvori kafeterija i savremen “coworking” radni prostor, sa salama za sastanke i drugim pratećim sadržajima.

  Unutrašnjost objekta biće rešena kao otvoren kancelarijski prostor izdeljen gipskartonskim pločama i staklenim pregradama. Projektom je značajno unapređena i vertikalna komunikacija u objektu kako bi odgovarala novim potrebama. Rekonstrukcija će značiti i brojna druga tehnička poboljašanja i inovacije, a prema rečima autora cilj je da se za projekat dobije GOLD LEED sertifikat, kao jedan od najviših standarda u održivosti. Pored efikasnosti i održivosti, objekat će posedovati sistem za tretman vazduha bipolarnom jonizacijom, čime se budućim korisnicima obezbeđuje prečišćen vazduh bez mirisa i prijatne svežine.

  U prilogu pogledajte slike trenutnog stanja, kao i 3D vizuelizacije objekta nakon rekonstrukcije.

  Zgrada Politike - 3D prikazi


  Zgrada Politike (foto) - 31. oktobar 2022.