Eastern European Construction Forecasting Association

Sava centar spreman za prve goste

10-11-2023

  Sava centar spreman za prve gostePraktično je završena prva faza rekonstrukcije kongresnog centra “Sava”, a kompleks na Novom Beogradu već ovog meseca ugostiće prvi veliki međunarodni skup sa preko 1500 učesnika. Zvanično otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar.

  „Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava Centrom i bez njega. Beograd sada može da konkuriše za organizaciju velikih međunarodnih skupova, a kada Sava Centar popuni svoje kapacitete to znači da će biti popunjeni i svi hotelski smeštaji u glavnom gradu, a dodatni posao imaće i restorani, prevoznici, pružaoci različitih usluga i brojni mali biznisi. Renoviranje Sava Centra nije važno samo za Delta Holding, ono je važno za kongresnu industriju, a možemo reći i celokupnu ekonomiju Srbije“, izjavila je prilikom obilaska Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra.

  Prostor Sava Centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom). Radovi na rekonstrukciji velike Plave dvorane još uvek traju, a završetak druge faze planiran je sredinom 2024. godine. Tokom rekonstrukcije objekta u potpunosti je očuvana arhitektura Sava Centra koja je delo našeg čuvenog arhitekte Stojana Maksimovića i zbog koje je ovaj centar bio nominovan za Prikerovu nagradu, poznato svetsko priznanje u oblasti arhitekture.

  U unutrašnjosti je zadržana većina poznatih detalja arhitekte Aleksandra Šaletića, kao što su velike grube betonske površine, čuveni luster i drugi generacijama prepoznatljivi unutrašnji elementi. Očuvane su poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i više umetničkih dela.

  Kao što je 1977. godine sagrađen sa pogledom u budućnost, tako i danas renovirani Sava Centar ima istu viziju: da oslonjen na svoju slavnu prošlost bude centar najvećih budućih događaja u glavnom gradu Srbije, poručuju iz Delte.

  Zavirite u obnovljeni enterijer Sava Centra dok se obavljaju poslednje pripreme za njegovo zvanično otvaranje 14. novembra.

  Sava centar (foto) - 9. novembar 2023.


  Sava centar (foto) - Pre i posle rekonstrukcije