PRODEXPO

Uskoro radovi na Muzeju grada Beograda

28-07-2023

  Uskoro radovi na Muzeju grada BeogradaDodeljivanjem izvođačkog ugovora prošle nedelje stvoreni su svi uslovi za početak radova na rekonstrukciji nekadašnje Vojne Akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice. Nekadašnja zgrada Vojne akademije decenijama je u jako lošem stanju, a podjednako dugo njen najveći deo uopšte nije u upotrebi. Ideja da se ovo zdanje prenameni u Muzej grada Beograda postoji već deceniju, a u proteklom periodu je proces izrade tehničke dokumentacije u potpunosti završen. Konačno, prošle nedelje završen je i poslednji korak u pripremi relizacije, a posao rekonstrukcije dodeljen je Energoprojekt Visokogradnji sa podizvođačima.

  Inače, Muzej grada Beograda samo je jedna u nizu važnih institucija kulture bez adekvatnih uslova. Osnovan je 1903. godine i još uvek nema izložbeni prostor, a kulturno nasleđe se čuva u krajnje neprimerenim uslovima u Zmaj Jovinoj ulici. Zdanje u Resavskoj ulici ima oko 17.000 kvadrata bruto prostora, izgrađena je 1899. godine i predstavlja objekat pod prethodnom zaštitom. Zgrada je inače najveće i najreprezentativnije delo arhitekte Dimitrija Leka, izgrađena u neorenesansnom duhu sa klasičnim dekorativnim elementima na fasadi. Objekat zauzima gabarit u obliku ćiriličnog slova "Ш", gde je krilo ka Nemanjinoj ulici dograđeno u godinama posle Prvog svetskog rata. Radovi koji će ga pretvoriti u moderan muzejski prostor su obimni i vrlo temeljni, a pored rekonstrukcije postojećih podrazumevaju i dogradnju dodatnih 3.300 kvadrata.

  Arhitektonsko i funkcionalno prilagođavanje prostora podrazumeva izgradnju ankesa u drvorišnom delu, koje će nakon rekonstrukcije služiti kao deo muzeja, a sastojaće se od arheološkog lapidarijuma sa spoljnim amfiteatrom i uređenim platoom. Pored izložbi na otvorenom, dvorište može da posluži za organizaciju događaja, skupova, predavanja i slično. Planirana je i izgradnja velikog centralnog stepeništa u novom prostranom holu, koji će biti proširen i ostakljen u reprezentativnu ulaznu zonu. Tokom rekonstrukcije biće poštovana originalna materijalizacija, uz čuvanje autentičnih dekoracija i elemenata enterijera.

  Autori idejnog rešenja za rekonstrukciju i dogradnju objekta u Resavskoj ulici su arhitekte Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska iz firme “Birovia”. Projekat se u celosti finansira iz budžeta grada Beograda, gde ugovorena vrednost projekta iznosi oko 42 miliona evra. Radovi se mogu očekivati već od narednog meseca, a rok za završetak svih radova je 600 kalendarskih dana.

  Muzej grada Beograda - 3D prikazi


  Muzej grada Beograda (foto) - pre rekonstrukcije