Veliki planovi u Airport City-ju

27-11-2014

  Veliki planovi u Airport City-ju“Airport City Belgrade” je najveća investicija u poslovni prostor u Beogradu od 2000. godine i jedna od najvećih direktnih stranih investicija u glavnom gradu. Njegova izgradnja počela je 2005. i od tada je realizovano sedam poslovnih objekata sa skoro 90.000 kvadrata kancelarijskog prostora za rentiranje. Poslednji završen objekat je otvoren 2009. godine i nakon toga dugo nije bilo vesti o daljem razvoju kompleksa. Kriza je pogodila i investitore i domaće tržište, pa je projekat čekao bolje dane i poboljšanje ekonomskih prilika. Od tada je prošlo 5 godina, a juče je otvoren javni uvid u plan naredne faze gradnje.

  Plan predviđa izgradnju novog bloka zgrada sa četri objekta i bruto površinom izgrađenog prostora od 83.640 kvadrata. Od toga će preko 61.400 kvadrata biti u poslovnim objektima, oko 20.000 u podzemnim garažama, a ostalo u tehničkim i pomoćnim prostorijama. Ovo govori da se radi o veoma značajnoj investiciji i velikom proširenju kapaciteta u kompleksu, pošto bi vrednost investicije na izgradnji četri nova objekata lako mogla da dosegne 100 miliona evra.

  Realizacija ovog plana ima svoje faze, što znači da će se objekti graditi jedan po jedan. Parcela u okviru bloka 65 na kojoj će biti građeni novi objekti nalazi se uz izgrađene objekte, ali bliže Ulici Tošin Bunar. Objekti su označeni brojevima 2100, 2200, 2300 i 2400 i formiraju manji klaster u zapadnom delu bloka. Zgrade će biti sa 11 spratova (Pr+11+Ps), osim objekta 2400 koji će biti dva sprata viši (Pr+13+Ps). Niže kule imaće po 14.650 kvadrata, dok će viši objekat imati 17.450 kvadrata. Ovaj deo bloka će imati i podzemni parking, pa će za svaki objekat biti izgrađena posebna garaža sa odvojenim ulazom. U centralnom delu bloka, između objekata biće formiran manji plato, a oko objekata će biti dograđene prilazne saobraćajnice i dodatna parking mesta. Redosled realizacije objekata je podudaran sa njihovom projektnom numeracijom.

  Urbanistički plan je trenutno na javnom uvidu, i kad bude usvojen, realizacija može da krene čim se obezbede sve potrebne dozvole. Jedan od ivestitora u ovom projektu je veliki izraelski holding “AFI Group”, koji ima poslove sa nekretninama širom Evrope, Rusije i Sjedinjenih država. U Beogradu, pored projekta “Airport City”, ovaj investitor učestvuje i u projektu velikog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru IKL-a koji takođe krči put ka realizaciji.

  U prilogu pogledajte kako izgleda plan nove razvojne faze projekta AIrport City Belgrade, kao i rendere novih objekata.

  Airport City Belgrade 2000 - 3D prikazi


  Airport City Belgrade 2000 - plan