Eastern European Construction Forecasting Association

Vodovod Makiš-Mladenovac

17-11-2023

    Vodovod Makiš-MladenovacJedan od važnih infrastrukturnih projakata realizuje se sa mnogo manje promocije od njegovog suštinskog značaja za grad i kvalitet života u njemu. Izgradnja regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac je višedecenijski projekat, osmišljen i usvojen još pre 40 godina, a čija je realizacija više puta prekidana i ponovo pokretana u prethodnim decenijama. Ukupna dužina trase regionalnog vodovoda, od rezervoara na Petlovom brdu do Mladenovca, duga je 52 kilometra i osim opštine Mladenovac obezbediće stabilno i pouzdano vodosnabdevanje za sva usputna naselja, među kojima su Resnik, Pinosava, Kaluđerica, Boleč, Leštane, Vinča, Vrčin, Grocka, Umčari, Dražanj, Brestovik, Sopot i mnogi drugi. To znači da će se nakon završetka iz regionalnog vodovoda snabdevati oko 240 hiljada stanovnika.

    Zbog obima, značaja i funkcionalnih karakteristika izgradnja regionalnog vodovoda realizuje se u dve faze. Prva faza je već puštena u funkciju (I, II i III etapa) i obuhvata deo trase od rezervoara Petlovo brdo do Zučke kapije, dok se druga faza trenutno realizuje, a sastoji se od četiri etape (IV, V, VI i VII), od Zučke kapije do Mladenovca, sa odvojcima za usputna naselja. Na celokupnom projektu do sada je izgrađeno ukupno 27 kilometara osnovne trase cevovoda, kao i oko 25 kilometara odvojaka za usputna naselja.

    U okviru druge faze, radovi su u najvećem delu zavrseni i na IV etapi, dok je za završetak V etape i neometano funkcionisanje ostatka trase ka Mladenovcu preostalo izgraditi crpnu stanicu “Vrčin”. Najintenzivnije se radi na izgradnji VI etape, odnosno oko 10 kilometara regionalnog vodovoda i 23 kilometra primarnih cevovoda za naselja na južnom delu opštine Grocka (Umčari, Pudarci, Dražanj, Kamendol i Živkovac). Najznačajniji objekat na trasi je svakako tunel “Mali Popović” dužine 836 metara, a pored njega grade se još 4 rezervoara, 2 crpne stanice i 1 prekidna komora. Izgradnju tunela realizuje kompanija "Novkol" iz Beograda, u saradnji sa italijanskim kolegama iz firme "ICOP S.p.A.", jednim od evropskih lidera u izvođenju specijalizovanih podzemnih radova.

    Za probijanje vodovodnog tunela "Mali Popović" prvi put se u našoj zemlji primenjuje inovativna metoda u izgradnji mikro tunela, tj. bušenja tunelskih cevi čiji radiujus ne prelazi 3 metra. Ono što je zanimljivo kod ove tehnike gradnje tunela jeste da se tunelska membrana ne lije na licu mesta, već se izrađuje od prefabrikovanih delova, koji se moćnim presama utiskuju u već napravljen iskop tunela. Tunel kopa mala “krtica” (TBM), dok se u iskop istovremeno potiskuje potpora od betonskih elemenata uz pomoć hidrauličnog sistema, koji se sastoji od glavne prese na ulazu u tunel i niza hidrauličnih međustanica duž tunelske cevi, kako bi se obezbedila ravnomerna distribucija potiska. Spajanjem tih elemenata formira se buduća kaseta u koju će biti smeštene vodovodne cevi, a ovu metodu gradnje tunela karakteriše izuzetna efikasnost i brzina gradnje. Tako će tunel "Mali Popović" sa prečnikom 3 metra i 836 metara dužine biti završen u roku od samo 90 dana.

    Trenutni etapa radova biće završena tokom proleća naredne godine, a za završetak čitavog projekta regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac, neophodno je realizovati i poslednju, VII etapu regionalnog vodovoda sa rezervoarom u Mladenovcu. Idejni projekat je potvrdila reviziona komisija nadležnog ministarstva i sada se analizira optimalan model za izradu preostale tehničke dokumentacije i izgradnju. Ova etapa regionalnog vodovoda dugačka je 15,4 kilometra, i obuhvata trasu od tunela Mali Popović do rezervoara Mladenovac.

    Vodovod Makiš-Mladenovac - Tunel "Mali Popović"


    Vodovod Makiš-Mladenovac - Mapa