PRODEXPO

Zašto se zatvara stanica Vukov spomenik?

25-04-2023

  Zašto se zatvara stanica Vukov spomenik?Infrastruktura železnice Srbije i Gradski sekretarijat za saobraćaj objavili su vest da će železnička stanica Vukov spomenik biti zatvorena od 9. maja, kako bi se obavili radovi na zameni velikih tunelskih pokretnih stepenica i da je očekivani rok za završetak radova čak 72 nedelje ili jednu i po godinu. Tokom izvođenja radova biće zamenjena sva tri postojeća eskalatora, a vrednost ugovora iznosi 2 miliona evra.

  Prema rečima nadležnih iz “Infrastrukture železnice Srbije” dotrajalost opreme i nemogućnost nabavke zamenskih delova primorala je ovo javno preduzeće da još prošle godine pokrene proces nabavke savremenih i potpuno novih eskalatora. Posao je dodeljen kompaniji “Kleemann liftovi” koja poseduje proizvodne pogone u Šimanovcima i ima dugu tradiciju u ovoj oblasti.

  Oprema koja bi trebala da se ugradi čini kompleksno postrojenje namenjeno upotrebi na frekventnim pozicijama u javnim objektima, kao što su železničke i metro stanice. Maksimalni kapacitet novih pokretnih stepenica iznosiće 13.500 putnika na sat po jednom eskalatoru, visina dizanja iznosi 30,8 metara, dok je ugao nagiba 30 stepeni. Raspon svakog sistema imaće impresivnu dužinu od 61,4 metra. Dugački rokovi za ugradnju novog liftovskog postrojenja pravdaju se kompleksnošću radova, ali je teško poverovati da se taj posao ne može organizovati na efikasniji način.

  U svakom slučaju, godinu i po dana stanica neće raditi, što je neverovatna prilika da se u ovom objektu uradi jedna važna rekonstrukcija koja se dugo odlaže. Naime, ova železnička stanica ima nestandardnu visinu perona koja otežava funkcionisanje svih modernih kompozicija i niskopodnih vozova. Da bi se peronska visina dovela na odgovarajući nivo, potrebno je spustiti postojeću niveletu sa sadašnjih 1 metar na potrebnih 55 centimetara.

  Imajući u vidu značaj ovog objekta za Beogradski železnički čvor i javni prevoz u gradu, ovo prilagođavanje je neophodno izvesti u što kraćem roku, dok je saobraćaj u okviru čvora još uvek slab i dok je moguće relativno bezbolno i bez prekida saobraćaja organizovati radove u tunelu. Rekonstrukcija perona i smanjenje njegove visine završeno je na stanici “Rakovica” tokom 2018, tako da je Vukov spomenik jedna od malobrojnih železničkih stanica koja još uvek nije dovedena na nove standarde u ovom pogledu.

  Zatvoriti železničku stanicu Vukov spomenik na godinu i po dana, a pri tome ne obuhvatiti i najvažnije radove vezane za njegovu funkcionalnost bi bila kazna za sve građane i nepotrebna ekonomska šteta za grad i železnicu.


  Čitajte još :    

  20 godina stanice Vukov spomenik