PRODEXPO

Završena izgradnja Novog Dorćola

17-01-2024

  Završena izgradnja Novog DorćolaIzgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol u Venizelosovoj ulici završena je pre roka, a useljenje druge faze projekta počelo je sredinom decembra prošle godine. Ovaj stambeni kompleks prvi je započeo reurbanizaciju starog industrijskog dela Dorćola, pa je po kvalitetnim primerima sličnih projekata u svetu očuvan i prezentovan stari identitet ovog dela grada sa kraja 19. veka. Integrisanjem delova zatečenih proizvodnih hala sa novim objektima, ovaj projekat je ne samo sačuvao nasleđe industrijske arhitekture, već i dobio na autentičnosti i eksluzivnosti.

  Na ovom mestu začet je centar tekstilne industrije otvaranjem “Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije” 1897. godine, ali nakon Drugog svetskog rata kompleks dobija novu funkciju. Hale bivaju rekonstruisane i proširene, fabrika iz tekstilne prelazi u mašinsku industriju, a njeni pogoni postaju poznata fabrika liftova „David Pajić Daka“. Najvredniji istorijski objekat u fabričkom krugu bila je zgrada “Platnare” koja je pažljivo rekonstruisana i pretvorena u komercijalni sadržaj javne namene. Očekuje se njeno skoro otvaranje, a prema najavama u prostoru “Platnare” planira se restoran.

  Stambeni deo kompleksa realizovan je u dve faze, sa ukupno 572 stana i 30 komercijalnih lokala različite namene u prizemlju. Lokali imaju i svoje privatne bašte, a stanarima su dostupne i brojne druge pogodnosti, uključujući vrtić za najmlađe sa privatnim dvorištem, luksuzni spa centar, promenada sa fontanom, poseban park za kućne ljubimce i sve ostalo što se očekuje u premijum segmentu stanovanja. Tokom prethodne godine, na tržištu novogradnje kompleks “Novi Dorćol” je važio za jednu od najprestižnijih lokacija sa najskupljim prosečnim kvadratom u Beogradu a po završetku izgradnje kupcima nudi završene  i useljive stanove.

  Projekat “Novi Dorćol” realizovala je investiciona kompanija “Deka Inženjering” iz Beograda, poznata po uspešnoj realizaciji stambeno-poslovnog kompleksa ABlok. Radovi na izgradnji druge i poslednje faze počeli su sredinom 2022. i završeni su krajem prošle godine, čak nekoliko meseci pre roka.

  Novi Dorćol (foto) - prva faza


  Novi Dorćol (foto) - 18. januar 2024.