Šta je novo?

Kineski kulturni centar

A da 'zaoble' bocne ivice na objektu?
:D

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Ako bude ovako izgledala, to ce verovatno biti najlepsa moderna zgrada u Beogradu.
 
Izvor: Beobuild.rs

Kineski kulturni centar - novi temelji starog prijateljstva

Tokom prošlogodišnje posete kineskog predsednika Si Đipinga simbolično je postavljen kamen temeljac za novi kineski kulturni centar, čime su zvanično otvorene pripreme za realizaciju ovog velikog projekta. U međuvremenu izrađen je projekat, pribavljena dozvola, a danas su otvoreni i radovi na njegovoj izgradnji. Kao potvrda strateške orjentacije i želje za osnaživanjem tradicionalnog prijateljstva, Kina gradi monumentalno zdanje novog kulturnog centra u Beogradu, prvog na Balkanu i jednom od najvećih na svetu. Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a nalaziće se na prostoru nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu uništene tokom NATO agresije 1999. godine.

Objekat kulturnog centra u Ulici Trešnjinog cveta sastojaće se od tri funkcionalna dela sa ukupnom građevinskom površinom od preko 32.300 m2, od čega se oko 23.400 m2 nalazi na nadzemnim etažama. Visina objekta na krovnom vencu je 32 metara, a podeljen je na ukupno 9 nadzemnih i 2 podzemne etaže (2Po+P+7+Ps i 2Po+P+2Me+7). Ispod objekta planirana je velika podzemna garaža sa 218 parking mesta. Stepen zauzetosti parcele na nadzemnom delu je 50%, podrazumevajući reprezentativne slobodne površine i zelenilo oko objekta. Pored podzemnog parkinga, planirana je izgradnja i 23 parking mesta na otvorenom u okviru parcele.
Vise informacija o projektu kao i fotografije pocetka izgradnje mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/kineski-kulturni-cen ... p2724.html
170720-kineski-kulturni-centar-02.jpg

Vise informacija o projektu kao i fotografije pocetka izgradnje mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/kineski-kulturni-cen ... p2724.html
 
Meni se čini da je ovde na snazi i rivalstvo između Kine i Japana i da Kina želi da zaseni Japansku ambasadu ogromnom zgradom koja je komunicira uopšte sa zgradom ambasade. Naravno, možda je i greška japanaca što su izgradili prizeman objekat na tom mestu iako su znali da će pored biti visoke zgrade.
 
Japanci su napravili bunker zgradu, njihov problem a i naš jer nije mila za oko. Ako su u fazonu da se takmiče neka dovedu Fudžimota da im isprojektuje

Japancima zauvek hvala na busevima i svim donacijama koje su nam dali.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=467040#p467040:378ikts4 je napisao(la):
Biciklistkinja » 22 Јул 2017 08:22 pm[/url]":378ikts4]Meni se čini da je ovde na snazi i rivalstvo između Kine i Japana i da Kina želi da zaseni Japansku ambasadu ogromnom zgradom koja je komunicira uopšte sa zgradom ambasade.
Па није да не комуницира. Кинески културни центар има хоризонтални акценат (пресек фасаде) на приближно једнакој висини као и амбасада Јапана. То је уобичајени начин повезивања нове зграде са суседним објектима различитих висина.
 
Hahah a pritom je dobio 47 plusica na komentar :)
 
Gradi se mada u zadnje vreme sporo. Vlado je iskopao temeljnu jamu za dubinu jednog sprata. Sada rade potporni zid ivicom temeljne jame, pa ce verovatno da ukopaju za jos jedan sprat. U jami su i dve masine za sipove, jedna od novkola, druga denezina. Dopremili su i armaturu za sipove, medjutim taj potporni zid ide sporo, pa jos uvek ne pobijaju sipove...
 
Radovi dobro napreduju. Uskoro zavrsavaju podporni zid oko buducih podzemnih garaza, a masine sa strane na kojoj je zavrsen vec kopaju dalje u dubinu za garaze.
Cuo sam od par inzenjera da ce radovi iskopa za buduce dve podzemne etaze biti duplo skuplji nego obicno jer je ispod dela gde je bila kineska ambasada jos uvek u zemlji desetine sipova, koji ce morati da se lupaju dok se kopa u dubinu.
 
Zaista dobro rade, nije bas tako. Svaki dan po 12 sati tri rovokopaca sa pneumatskim cekicima razbijaju stare sipove, a cetvrti rovokopac tovari zemlju i razbijen beton na kamione. Dve masine za sipove naporedo rade i buse nove sipove i zalivaju ih betonom. Veliki problem su desetine sipova od stare kineske ambasade koji su u zemlji. Mislim da nije bilo komplikovanijeg temeljenja na Novom Beogradu i ne ocekujem da ce do Nove Godine iskopati temeljnu jamu. To je sest meseci kopanja, ali stari sipovi sa debelom armaturom su ogroman problem.
 
Vrh