EECFA

Kineski kulturni centar - novi temelji starog prijateljstva

20-07-2017

  Kineski kulturni centar - novi temelji starog prijateljstvaTokom prošlogodišnje posete kineskog predsednika Si Đipinga simbolično je postavljen kamen temeljac za novi kineski kulturni centar, čime su zvanično otvorene pripreme za realizaciju ovog velikog projekta. U međuvremenu izrađen je projekat, pribavljena dozvola, a danas su otvoreni i radovi na njegovoj izgradnji. Kao potvrda strateške orjentacije i želje za osnaživanjem tradicionalnog prijateljstva, Kina gradi monumentalno zdanje novog kulturnog centra u Beogradu, prvog na Balkanu i jednom od najvećih na svetu. Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a nalaziće se na prostoru nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu uništene tokom NATO agresije 1999. godine.

  Objekat kulturnog centra u Ulici Trešnjinog cveta sastojaće se od tri funkcionalna dela sa ukupnom građevinskom površinom od preko 32.300 m2, od čega se oko 23.400 m2 nalazi na nadzemnim etažama. Visina objekta na krovnom vencu je 32 metara, a podeljen je na ukupno 9 nadzemnih i 2 podzemne etaže (2Po+P+7+Ps i 2Po+P+2Me+7). Ispod objekta planirana je velika podzemna garaža sa 218 parking mesta. Stepen zauzetosti parcele na nadzemnom delu je 50%, podrazumevajući reprezentativne slobodne površine i zelenilo oko objekta. Pored podzemnog parkinga, planirana je izgradnja i 23 parking mesta na otvorenom u okviru parcele.

  Po svojoj veličini jasno je da ovo nije obični kulturni centar, već sveobuhvatno predstavnistvo za različite vidove saradnje i razmene. Radi se o multifunkcionalnom objektu koji će pored kulturnog centra imati poslovno i apartmansko krilo. U okviru kulturnog centra nalaziće se brojni sadržaji otvoreni za sve građane, uključujući multimedijalna salu, sale za prezentacije, učionice i galerije. Poslovni deo sastoji se od kancelarijskog dela za ekonomska i privredna predstavništva i apartmansko-rezidencijalnog dela sa 19 apartmana i 35 soba za smeštaj diplomata, zaposlenih i gostujućih delegacija. Uz sve ove funkcije, na vrhu objekta planirana je velika krovna bašta sa zemljanim supstratom od 80cm.

  Spoljni izgled objekta inspirisan je kineskim slikarstvom pejsaža u tušu, a najavljena je upotreba vrhunskih tehnologija i materijala. Fasada će biti izrađena kao vrlo atraktivna zid-zavesa, sastavljena od perforiranih aluminijumskih ploča i izolacionong stakla. Primena najviših ekoloških i energetskih standarda podrazumeva ventilisanu fasadu, upotrebu najkvalitetnijih stakala, brisoleja i sl.

  Projekat novog kineskog kulturnog centra u Beogradu finansira Shandong Hi-Speed Group, a vrednost projekta procenjena je na 45 miliona evra. Planirani rok za završetak je godinu i po dana. Ova državna građevinska kompanija već je zaposlena na izgradnji autputeva u Srbiji. Trenutno privode kraju izgradnju 50 kilometara dugačke deonice od Obrenovca do Ljiga, a njeno otvaranje se očekuje do kraja godine.

  U prilogu pogledajte prikaze budućeg Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu.

  Kineski kulturni centar - 3D prikazi


  Kineski kulturni centar (foto) - 20. jul 2017.