Eastern European Construction Forecasting Association

Radovi kod Pančevačkog mosta

09-05-2016

    Radovi kod Pančevačkog mostaZatvaranjem saobraćajnica na severnim prilazima Pančevačkom mostu počela je demontaža dva železnička natpunjaka u sklopu rekonstrukcije pruge Beograd – Pančevo. Ovi natpunjaci se nalaze na desnom koloseku, između Pančevačkog mosta i stajališta Krnjača-most. Radovi na oba mosta podrazumevaju izradu i montažu kompletno nove čelične konstrukcije, kao i rekonstrukciju postojećih stubova i fundiranja. Kako bi se stekli uslovi za projektovanu brzinu od 120km/h neophodno je izvršiti ojačavanje mostovske konstrukcije koja je izvedena za manje brzine i ne odgovara najnovijim standardima. Uz potpunu zamenu čelične konstrukcije oba mosta, ovi radovi obuhvataju i značajne radove na nosećoj betonskoj konstrukciji i stubovima. Na manjem mostu će u svrhu ojačanja biti ugrađeno ukupno 11 novih šipova, a na većem mostu 13 šipova.

    Demontaža malog natpunjaka dužine 50 metara, iznad saobraćajnice koja povezuje putne pravce Bg-Zr i Zr-Pa počela je 6. maja uz potpuno zatvaranje saobraćaja ispod zone radova u trajanju od tri i po meseca. Ovih dana završava se demontaža čelične konstrukcije malog mosta, nakon čega slede radovi na ojačavanju stubova. Svaki most ima četri stuba, a rekonstrukcija podrazumeva rušenje četvrtog stuba i izgradnju novog, dok će na preostala tri biti ojačane naglavne grede i ugrađeni novi šipovi.

    Pripremni radovi na demontaži velikog natputnjaka dužine 60 metara, bliže stajalištu Krnjača-most počeli su 8. aprila. Tokom kraće obustave saobracaja od 15-17. aprila uklonjena je postojeća čelična konstrukcija mosta, nakon čega su nastavljeni radovi na pobijanju šipova bočnih stubova. Kada se završi većina radova na manjem mostu i ponovo otvori saobraćaj ispod njega, uslediće zatvaranje saobraćaja u trajanju od dva i po meseca kod velikog natputnjaka, odnosno iznad saobraćajnice na putnim pravcima Pa-Bg i Pa-Zr. Tokom tog perioda biće završeni radovi na ojačavanju i rekonstrukciji centralnih stubova većeg mosta.

    Završetkom radova na stubovima sukcesivno će se postavljati novi čelični elementi mostovske konstrukcije izrađeni u bazi Mostogradnje u Batajnici. Radove izvodi beogradska "Mostogradnja", a nosilac posla vrednog oko 4.5 miliona dolara je kompanija "RZD International".

    Pruga Beograd - Pančevo - Radovi na natputnjacima