8. srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Novi Kineski tržni centar nedaleko od starog

25-08-2022

    Novi Kineski tržni centar nedaleko od starogIzgradnja novog Kineskog tržnog centra još uvek iščekuje građevinsku dozvolu, a prema urbanističkom projektu biće realizovan u dve faze. Lokacija se nalazi uz stambene blokove u Ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, na svega nekoliko kilometara od objekta koji su kineski trgovci koristili u bloku 70, a koji je izgoreo u požaru prošle godine. Prva faza novog tržnog centra koja bi trebala da počne do kraja godine, sastoji se iz 22.327m2 komercijalnog prostora, dok bi u drugoj fazi bio dograđen još jedan prodajni objekat ukupne površine skoro 8.000 m2. Kako je jedna od namena ovog centra da omogući kvalitetan poslovni prostor za male kineske trgovce i firme, ovaj moderni tržni centar imaće čak 360 lokala u prvoj fazi i još 116 u drugoj.

    U prvoj fazi planirana je gradnja jednospratnog objekta četvorougaone osnove (Pr+1), dok se u drugoj fazi planira nešto viši dvospratni objekat (Pr+2), takođe isključivo komercijalne namene. Kako se u okviru parcele nalazi i zaštitni pojas dalekovoda, ovaj prostor je na tlu iskorišćen za veliki pristupni plato i parking između dva objekta. Prostrana površina između dva objekta širine 65 metara planirana je kao otvoreni parking sa 430 parking mesta. Prema planu, Ulica Jurija Gagarina biće produžena jugoistočnom stranom novog kineskog tržnog centra i povezana sa saobraćajnom vezom do Obilaznice, a u budućnosti tamo će biti i pozicija okretnice tramvaja, što će sve pomoći lakši pristup i saobraćajne veze.

    Na uglu sa Ulicom Jurija Gagarina, objekat ima naglašen pešački ulaz, karakteristično oblikovan za ugaone objekte, uz formiran manji pešački plato ispred glavnog ulaza. U prizemlju objekta prve faze je smešteno 185 lokala, od kojih je 88 orjentisano tako da se ulazi spolja. Slično je zamišljen i objekat druge faze, koji će od 62 lokala u prizemlju imati 27 orijentisano tako da se ulazi direktno sa parterno uređene površine. U prizemlju objekta projektovano je termoizolujuće staklo u vidu izloga celom dužinom objekta. Za međuspratno kretanje u objektu biće izgrađeno 5 stepenišnih jezgara, od kojih dva imaju teretne liftove, dok će se posetioci služiti i sa dva eskalatora u centralnom delu.

    Investitor novog kineskog tržnog centra je kineska kompanija "Eurasia Trade Center", a autor idejnog rešenja je arhitektonski biro "Parallel Studio" iz Beograda.

    Novi Kineski tržni centar