Eastern European Construction Forecasting Association

Kineski kulturni centar

28-03-2022

    Kineski kulturni centar



    Opis projekta:

    Kao potvrda strateške orjentacije i želje za osnaživanjem tradicionalnog prijateljstva, Kina gradi monumentalno zdanje novog kulturnog centra u Beogradu, prvog na Balkanu i jednom od najvećih na svetu. Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a nalaziće se na prostoru nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu uništene tokom NATO agresije 1999. godine.

    Objekat kulturnog centra u Ulici Trešnjinog cveta sastojaće se od tri funkcionalna dela sa ukupnom građevinskom površinom od preko 32.300 m2, od čega se oko 23.400 m2 nalazi na nadzemnim etažama. Visina objekta na krovnom vencu je 32 metara, a podeljen je na ukupno 9 nadzemnih i 2 podzemne etaže (2Po+P+7+Ps i 2Po+P+2Me+7). Ispod objekta planirana je velika podzemna garaža sa 218 parking mesta. Stepen zauzetosti parcele na nadzemnom delu je 50%, podrazumevajući reprezentativne slobodne površine i zelenilo oko objekta. Pored podzemnog parkinga, planirana je izgradnja i 23 parking mesta na otvorenom u okviru parcele.

    Po svojoj veličini jasno je da ovo nije obični kulturni centar, već sveobuhvatno predstavnistvo za različite vidove saradnje i razmene. Radi se o multifunkcionalnom objektu koji će pored kulturnog centra imati poslovno i apartmansko krilo. U okviru kulturnog centra nalaziće se brojni sadržaji otvoreni za sve građane, uključujući multimedijalna salu, sale za prezentacije, učionice i galerije. Poslovni deo sastoji se od kancelarijskog dela za ekonomska i privredna predstavništva i apartmansko-rezidencijalnog dela sa 19 apartmana i 35 soba za smeštaj diplomata, zaposlenih i gostujućih delegacija.

     

    Investitor:

    Shandong Hi-Speed Group, Kina

    Lokacija:

    Ulica Trešnjinog cveta, Novi Beograd → pogledaj na mapi

    Površina:

    GBA 32.300 m²

    Vrednost:

    €45 miliona

    Rokovi:

    Početak Q3 2017 - završetak Q4 2019.