PRODEXPO

BINA 2023

12-05-2023

  BINA 2023Ovogodišnje, 18. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) otvoreno je juce i trajace do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kultunog centra Beograda. Kao i svake godine, BINA nam donosi brojne manifestacije, različite zanimljive izložbe, obrazovne šetnje, seminare i okrugle stolove za širu i stručnu javnost.

  “Ovogodišnja Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture tematski je naslovljena Kontinuitet/Continuity i posvećena je akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne reprodukcije i uključenja u projekte budućnosti. Ostvarujemo kontinuitet u edukaciji i radu sa svim generacijama, studentima i građanima. Međunarodni karakter programa ostvaren je u saradnji sa Ambasadom Finske, Španije i Francuske i sa ostalim zemljama (Slovenija, Italija, Grčka, Nemačka, Austija) kao i sa EU platformom LINA community”, ističe članica organizacionog tima Jelena Ivanović-Vojvodić.

  Manifestaciju je juče otvorila izložba “Daljina koja spaja” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, posvećena radu arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo za 2021. godinu.

  U izložbenom programu biće otvoreno još pet izložbi:

  -To Dwell/BEST - Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Na ovoj izložbi učestvovaće Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda.

  - Izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe” u Institutu Servantes predstaviće fotografije ovog autora s fokusom na radove renomiranih španskih arhitekata iz 21. veka.

  - Izložba na otvorenom “Arhitektura. Skulptura. Sećanje - Umetnost spomenika Jugoslavije 1941-1945.” (Boštjan Bugarčić/Maja Ivanič/Špela Kuhar, Jelica Jovanović- Docomomo Srbija) biće predstavljena u Knez Mihailovoj ulici.

  U okviru izložbenog programa biće održana, sada već tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” na kojoj se predstavljaju mladi autori na početku karijere, a ovaj put to je mladi studio za arhitekturu i enterijer koji su osnovale Iva Bekić i Marija Blagojević - Space Love Studio.
  "Sa stambenom arhitekturom u fokusu, vodimo se idejom da je stan mesto koje treba da odiše duhom onoga ko u njemu živi, a arhitekta neko ko ima sposobnost da mogućnosti prilagodi potrebama korisnika", govore o svojoj arhitekturi mlade autorke.

  - Osvrt na dešavanja u regionu donosi nam izložba “Nagrada Piranesi”, koja predstavlja reviju skorije arhitekture iz regiona i uključuje veliki broj najboljih studentskih radova.

  U okviru programa predavanja, biće održana “Revitalizacija modernističkih naselja slučaj Cerak” u kojoj učesvuju Snežana Ristić, Nataša Đurić (ŽAD), Jasmina Đokić (Nova planska praksa), Milenija Marušić i NVO Kulturni Cerak.

  Takođe biće održan i seminar o poslovnom objektu Kampus NCR u bloku 42 na Novom Beogradu koji je projektovao Vladimir Lojanica, pod nazivom Arhitekti / projektanti / praktičari - ili serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala renomiranih kompanija (u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i SITS).

  Značajan i veoma popularan deo programa su BINA šetnje: u planu je praćenje traga arhitekture Alekseja Brkića i Mihaila Mitrovića, obilazak Francuske ambasade, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i tradicionalna šetnje Jevrejskim grobljem. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog sada, Zrenjanina, Pančeva, Kragujevca i Šapca, BINA vodi u Valjevo.

  Poseban segment čini organizacija okruglog stola DOBAR URBANI ŽIVOT 3/GOOD URBAN LIFE 3 koji se ove godine dešava u Kragujevcu u saradnji sa Filološko umetničkim fakultetom FILUM iz Kragujevca i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda. Nakon prvobitno uspešno održanog okruglog stola i prošlogodišnjeg izlaska na ulicu, ove godine radimo zajedno na funkcijama regionalnog identiteta, na pripremanju materijala za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca.

  Više informacija -> www.bina.rs