PRODEXPO

Otvoreno rekonstruisano pozorište Dadov

15-03-2023

  Otvoreno rekonstruisano pozorište DadovPrvo i najstarije omladinsko i amatersko pozorište u Beogradu, poznatije pod akronimom DADOV, doživelo je još jednu veliku transformaciju nakon obimne i temeljne rekonstrukcije koja je nedavno okončana. Dramski atelje Doma omladine Vračara (Dadov) osnovan je davne 1958. godine, a na današnjoj lokaciji u Ulici Desanke Maksimović 6 nalazi se od 1969. godine, kada je preseljen u novu zgradu namenski građenu za njegove potrebe. Posle više od pola veka intenzivnog korišćenja već je isteklo vreme za obnovu celokupnog zdanja, a u decembru 2021. konačno su počeli radovi na rekonstrukciji koja je trajala preko godinu dana.

  Pozorište sada ima preko 900 kvadrata korisnog prostora, pošto je tokom rekonstrukcije dograđeno dodatnih 400 kvadrata kako bi se uvele ili optimizovale sve potrebne funkcije. U potpunosti je rekonstruisano i tehnički unapređeno praktično sve vezano za proces rada, a neke funkcije za realizaciju predstava i pogodnosti za glumce prvi put su dostupne. Pozorište nakon rekonstrukcije ima veliku pozorišnu salu sa 120 mesta, koja je produkcijski opremljena za različite druge namene, poput filmskih projekcija ili manjih koncerata i nastupa. Pozorišna dvorana ima nešto manje mesta nego pre rekonstrukcije, što je uslovljeno bezbednosnim propisima ali i potrebom da se ostvari mogućnost pristupa gledalaca sa invalidskim kolicima.

  Takođe su dostupne još dve pomoćne sale - jedna veća koja je i baletska, i jedna manja koja će se uglavnom koristiti za čitajuće probe.

  Modernizovano zdanje sada poseduje zaseban deo sa garderobom iza bine, u kome glumci mogu dobijati zvuk direktno sa pozornice, ali i uputstva od inspicijenta. Pult za inspicijenta ili glavnog koordinatora/producenta predstave takođe je novina, a nalazi se na levoj strani bine sa potrebnom opremom za nadzor. Naravno, potpuno su modernizovane sve prateće funkcije, magacinski prostor kao i poptuno opremljena nova radionica za izradu scenografije i rekvizita, novi toaleti, tuševi, garderoba, šminkernica itd. Rekonstrukcijom je reorganizovan i prostor na ulazu kod blagajne, čime je omogućeno formiranje foajea, dok je na galeriji iznad foajea napravljen manji kafe-bar za potrebe korisnika i gostiju.

  Rekonstrukcija sa nadogradnjom finansirana je sredstvima Grada Beograda, inače osnivača pozorišta DADOV, a ukupna vrednost rekonstrukcije iznosila je 220 miliona dinara.

  Pozorište Dadov (foto) - 15. mart 2023.