Eastern European Construction Forecasting Association

U planu izgradnja nekoliko vrtića

09-12-2023

  U planu izgradnja nekoliko vrtićaNedostatak vrtića i predškolskog smeštaja dece u Beogradu, posebno u njegovim rastućim predgrađima, tekući je i nerešen problem već decenijama. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nedavno je počela izgradnju još jednog objekta namenjenog dnevnom boravku dece, ovog puta u naselju Borča 2, gde se neposredno kod nove Zdravstvene stanice gradi objekat na 1900m2, kapaciteta za 270 korisnika uzrasta od 1-7 godina. Vrednost izgradnje iznosi oko 3 miliona evra, a planirano je da radovi budu gotovi na leto naredne godine.

  Radovi su još u početnoj fazi, završen je iskop temeljnih traka i u toku je armiranje temelja za izgradnju vrtića u Užičkoj ulici. Parcelu od 0.7ha okružuju ulice Užička, Milana Toplice, Koste Manojlovića, ali je izgrađena i nova pristupna saobraćajnica sa oko 30 parking mesta. Objekat se gradi sa prizemljem i jednim spratom i u njemu će biti obezbeđen smeštaj za 13 grupa, od čega je 5 grupa jaslenog uzrasta, 6 grupa vrtićkog uzrasta i 2 pripremno-predškolske grupe.

  Vrtić će imati kuhinju koja je projektovana tako da može da opsluži povišene zahteve za ishranu dece. Kako kažu u Direkciji, ugrađena oprema će biti od vrhunskih proizvođača i poštovaće se svi zahtevi u pogledu bezbednosti čuvanja, pripreme i distribucije hrane. U ograđenom prostoru oko objekta biće izgrađeno igralište sa ljuljaškama, klackalicama, penjalicama i kućicom za igru sa toboganima, dok će se oko prilaznog platoa i prostora za igru nalaziti klupe za sedenje i česma.

  Pored novog borčanskog vrtića, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda trenutno gradi još dva slična objekta, u naselju Braće Jerković i u centru Mladenovca, dok su u procesu izbora izvođača projekti za smeštaj dece u naselju Stepojevac u Lazarevcu i Bloku 62 na Novom Beogradu. Tehnička dokumentacija se još radi za objekte u naselju Altina u Zemunu i Sunčani breg u Rakovici, kao i za planirane vrtiće u Sremčici i u bloku 8a u Novom Beogradu.

  U prilogu pogledajte fotografije sa novog gradilišta vrtića u Borči.

  Vrtić u Borči - 3D prikazi


  Vrtić u Borči (foto) - 8. decembar 2023.