Eastern European Construction Forecasting Association

Izgradnja novog tornja na aerodromu Nikola Tesla

10-03-2020

    Izgradnja novog tornja na aerodromu Nikola Tesla

    Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

    Nakon više meseci iščekivanja ovih dana otpočeli su pripremni radovi na izgradnji novog kontrolnog tornja na aerodromu “Nikola Tesla”. Sredinom 2017. godine predstavljen je projekat novog kontrolnog tornja, važne kapitalne investicije u modernizaciji postojeće službe. Investiciju koja je vredna 17.5 miliona evra realizuje agencija SMATSA, a novi objekat biće dograđen kao poseban aneks postojeće zgrade Centra kontrole leta. Postojeći toranj u okviru aerodromske zgrade izgrađen je 1962. godine sa visinom od 46m (P+9+kupola), međutim tehnička ograničenost, problemi sa prostorom i zastarelim instalacijama predstavljaju značajno usko grlo za srednjeročne i dugoročne planove razvoja.

    Novi kontrolni toranj biće izmesten iz aerodromske zgrade i izgradnjen kao deo SMATSA kompleksa, odnosno poseban aneks povezan toplom vezom sa centralnim objektom. Aneks (Po+P+3) će biti i osnova novog kontrolnog tornja (Po+P+16), a njegova ukupna visina iznosiće 75 metara. Ukupna bruto građevinska površina aneksa sa tornjem iznosi oko 7.400 kvadratnih metara, a u okviru kompleksa planirano je još 50 parking mesta na otvorenom. Prostor starog tornja u okviru aerodromske zgrade biće prenamenjen i rekonstruisan u okviru koncesionog plana, čime će biti dobijen dodatni prostor za nove sadržaje i funkcije.

    Projekat novog kontrolnog tornja uradio je Energoprojekt, koji će preko “Energoprojekt Visokogradnje” i “Energoprojekt Opreme” biti i glavni izvođač radova. Izgradnja objekta planirano je da traje 18 meseci, odnosno do avgusta 2021. godine.

    Novi kontrolni toranj na aerodromu "Nikola Tesla" - 3D prikazi


    Novi kontrolni toranj na aerodromu "Nikola Tesla" (foto) - 9. mart 2020.