Eastern European Construction Forecasting Association

Osvojen vrh na Ušću 2

26-09-2019

    Osvojen vrh na Ušću 2

    Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

    Izgradnja poslovne kule Ušće 2 na Novom Beogradu polako ulazi u poslednju fazu, pošto su praktično završeni svi betonski radovi na objektu, a narednih nedelja biće završeno postavljanje fasade. Kako je već uobičajeno za gradnju ovakvih objekata, radovi se ne obavljaju sukcesivno već paralelno. Iako su ovog meseca završeni betonski radovi, preko 70% staklene fasade već je postavljeno, a u unutrašnjosti objekta uveliko se rade instalacije, ugradnja liftova i stolarije, kao i završni radovi na opremanju podzemne garaže. Kula koja će sa svojih 104 metara visine i 22 sprata značajno uticati na gradski horizont, trenutno je najekskluzivniji projekat u segmentu poslovnih objekata, a njen završetak planiran je za prvi kvartal naredne godine.

    Arhitektonsko rešenje koje izmešta vertikalne komunikacije u svojevrsno “spoljnje jezgro”, zapravo je koncept koji treba da oslobodi spratnu površinu i stvori komforniji i fleksibilniji prostor. Samim tim, i spoljna fasada je podeljena na dva segmenta, modernu “Schüco” staklenu zavesu površine 11.800 m² koja opasuje poslovni prostor i perforiranu ventilisanu fasadu od inoksa površine 5.200 m², koja će pokrivati spoljne zidove na bočnoj vertikali sa stepeništima i liftovima.

    Dok je staklena fasada u velikom delu postavljena, liveni zidovi na bočnoj vertikali se prvo oblažu kamenom vunom, ali su na nižim etažama vidljivi i prvi inoks paneli koji će pokrivati crni izolacioni material. Moderno rešenje fasade poseduje decentralizovani sistem prirodne ventilacije, koji kroz posebne rešetkaste otvore integrisane u fasadu omogućava dotok svežeg vazduha u unutrašnjost pritiskom na samo jedno dugme. Prvoklasni poslovni prostor cilja i BREEAM sertifikat, obećavajuci najviše ocene održivosti i energetske efikasnosti.

    Bruto površina nadzemnog dela objekta iznosi preko 27.000 kvadrata, od čega površina za izdavanje iznosi 23.200 m². Zaposlenima će biti dostupna i velika podzemna garaža neto površine 21.000 m² sa 750 parking mesta. Investitor projekta je domaća kompanija MPC Properties, dok je idejno rešenje nove kule na Ušću izradio arhitektnoski studio "Chapman Taylor". Vrednost investicije procenjuje se na 65 miliona evra.

     

    Ušće kula 2 (foto) - 26. septembar 2019.