Eastern European Construction Forecasting Association

"Dedinje 2" gotovo za godinu i po

19-06-2019

  "Dedinje 2" gotovo za godinu i poOtvaranjem gradilišta počela je izgradnja novog krila čuvenog kardiovaskularnog institiuta “Dedinje” na Savskom vencu. Postojeći kapaciteti nalaze se u krugu KBC “Dr. Dragiša Mišović”, međutim ova institucija je 1985. godine izdvojena i danas radi kao potpuno nezavisna klinika. Tokom postojanja već je bila proširena i dograđivana, poslednji put 1996. godine kada su značajno povećani svi kapaciteti. Još tada je nastao plan za novo krilo koje je čekalo više od dvadeset godina da se realizuje. Krajem prošlog leta projekat je konačno dobio građevinsku dozvolu, čime su počele finalne pripreme na objektu kritične važnosti za zdravstveni sistem. Sa tekućom rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade Poliklinike KCS, izgradnja novog krila instituta “Dedinje” trenutno je druga najveća investicija u zdravstveni sistem.

  Insititut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” jedan je od nosioca bolničke i nastavne funkcije u kardiohirurgiji, a trenutno se nalazi u zgradi (Po+P+3+Pk) koja pokriva oko 8.800 m2. Dogradnja u ovom projektu predstavlja značajno proširenje, pošto će površina novoizgrađenog krila iznositi gotovo 14.000m2 dodatnog bruto prostora. Novi objekat (Su+P+2+Te+1+Pk) nalaziće se sa zadnje strane postojećeg, a direktno spojeni po spratovima činiće jedinstvenu prostornu celinu.

  Na prizemlju novog objekta nalaziće se novi glavni ulaz u institut sa centralnim holom i čekaonicom. Na prizemlju su planirani poliklinika i dijagnostika sa prijemnim odeljenjem i prostorije za osoblje na poliklinici. Prvi sprat namenjen je laboratorijama, prostorijama za sterilizaciju, kabinetima za lekare, a tu će se nalaziti i seminarska sala sa 100 mesta. Na drugom spratu nalaziće se operacioni blok kardiohirurgije, dok će se na trećem spratu i potkrovlju nalaziti postoperativni stacionari sa sobama za poluintenzivnu i intenzivnu negu.

  Nakon izgradnje novog krila pristupiće se rekonstrukciji postojećeg, čime će biti kompletiran čitav projekat. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona evra, od čega preko 27 miliona ide na izgradnju i opremanje novog krila, dok će ostatak biti utrošen na rekonstrukciju postojeće zgrade. Izvodjac je firma “WD Concord West”, a rok za izgradnju novog objekta je godinu i po dana.

  Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" - lokacija


  Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" - 3D prikazi


  Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" (foto) - 19. jun 2019.