PRODEXPO

Jakovo dobija izlaz na autoput

25-08-2023

    Jakovo dobija izlaz na autoputDo kraja ove godine trebalo bi da se završi izgradnja ulivno-izlivnih rampi na autoputu Beograd-Obrenovac kod Jakova, čime će ovo naselje i njegova industrijska zona dobiti direktan pristup autoputskoj mreži. Projekat izgradnje pristupnih rampi koje će povezati autoput “Miloš Veliki” sa putem Surčin-Jakovo vredan je 3.3 miliona evra, a radove izvodi kineska kompanija “CCCC”.

    Deonica autoputa “Miloš Veliki” između Beograda i Obrenovca dugačka je 16 kilometara, ali nema nijedno isključenje na čitavoj svojoj dužini, čime je njena dosadašnja funkcija bila isključivo tranzitna, iako je besplatna. Propust koji je napravljen u planiranju ove saobraćajnice ostavio je oko 30.000 stanovnika bez koristi od novog autoputa, a posebno je pogođen potencijal za razvoj industrijskih zona i logistike. Izgradnjom obostranih ulivno-izlivnih rampi na autoputu kod Jakova ostvariće se direktna veza za više surčinskih naselja, a autoput dobija i pristupnu funkciju. Novo isključenje trebalo bi između ostalog da pomogne izmeštanje teretnog transporta i kamiona sa lokalnih puteva.

    Sama petlja u Jakovu gradi se na postojećem denivelisanom ukrštanju autoputa i magistrale, ali će se dodavanjem pristupnih rampi ovo ukrštanje pretvoriti u petlju. Sastojaće se od bočnih rampi koje se spuštaju paralelno sa autoputem i sa lokalnom saobraćajnicom Surčin-Jakovo formiraju četvorokrake raskrsnice. Ukupno se gradi četiri dugačke rampe na nasipu, ulivna i izlivna rampa za svaki smer, gde je dužina krakova od 420 do čak 670 metara. Petlja i njene rampe će po propisima biti adekvatno osvetljene, a za vozače planirano je postavljanje standardnih znakova, kao i horizontalnih obaveštenja i oznaka na kolovozu.

    Investitor ovog projekta je Republika Srbija preko Puteva Srbije, a projektant je preduzeće Šidprojekt d.o.o. iz Šida. U prilogu pogledajte lokaciju i prikaz izgleda buduće petlje u Jakovu.

    Petlja Jakovo (foto) - 25. avgust 2023.