EECFA

Nekadašnja zgrada Beobanke na Zelenom vencu dobila novog vlasnika

26-04-2021

  Nekadašnja zgrada Beobanke na Zelenom vencu dobila novog vlasnika

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Zgrada nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu pre nekoliko dana dobila je novog vlasnika, čime je stavljena tačka na prethodni projekat kompanije “Stattwerk” posle čitave tri godine. Ostatke nekadašnjeg objekta kupila je novosadska firma “Astoria Properties”, a već su i odmakle pripreme za temeljnu rekonstrukciju ovog zaštićenog zdanja. Zjapeća ruina u samom centru grada konačno bi mogla biti ponovo privedena nameni, a novi projekat rekonstrukcije već je u procesu pribavljanja građevinske dozvole i neophodnih odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika.

  Rekonstrukcija objekta će biti izvedena u postojećim gabaritima, a ukupna površina objekta je oko 10.000m2. Objekat se sastoji iz glavne kule (Su+P+13) i aneksa ka Brankovoj ulici (Po+P+5), primarno poslovne namene sa svim pratećim funkcijama i mogućnošću realizacije komercijalnog prizemlja. Treća arhitektonska celina ovog kompleksa, odnosno aneks ka Ulici carice Milice, nije u istom vlasništvu, pa tako nažalost neće ni biti obuhvaćen projektom rekonstrukcije. Nepostojanje posebnog parking prostora ili podzemne garaže, ostaje ograničavajuća okolnost ovog kompleksa, što će verovatno biti razmatrano i rešavano u nekoj kasnijoj fazi.

  Pribavljanje građevinske dozvole i potrebnih odobrenja je u toku, tako da se i početak radova moze očekivati relativno skoro, prema nekim najavama već ovog leta, a u prilogu pogledajte 3D prikaze idejnog rešenja zgrade na Zelenom vencu nakon rekonstrukcije.

  Rekonstrukcija nekadašnje zgrade Beobanke na Zelenom vencu - 3D prikazi