EECFA

Završena izgradnja Dedinja 2

06-08-2021

  Završena izgradnja Dedinja 2Izgradnja novog krila kardiovaskularne klinike “Dedinje” građevinski je praktično završena, u toku je nabavka opreme te se očekuje da bi objekat mogao da krene sa radom do kraja godine. Novi objekat ukupne bruto površine oko 14.000m2, nalazi se sa zadnje strane postojećeg, a direktno spojeni po spratovima činiće jedinstvenu prostornu celinu. Radovi na izgradnji novog krila počeli su na leto 2019. godine, a po vrednosti investicije predstvalja jedan od najvećih građevinskih projekata u sektoru zdravstva.

  Insititut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” jedan je od nosioca bolničke i nastavne funkcije u kardiohirurgiji, a trenutno se nalazi u zgradi (Po+P+3+Pk) koja pokriva oko 8.800 m2. Dogradnja novog objekta (Su+P+2+Te+1+Pk) predstavlja značajno proširenje bolničkih kapaciteta, koji će uz najmoderniju tehničku i medicinsku opremu, imati dodatnih 108 ležajeva za prijem korisnika klinike.

  U suterenu objekta nalaziće se garaža za službena vozila, garderoba za 600 zaposlenih, centralna apoteka sa pratećim prostorijama, kao i tehničke prostorije (čileri, kompresori, vakuum i kiseoničke stanice). Prizemlje sadrži centralnu čekaonicu, kardiološko odeljenje poliklinike - 12 ambulanti, vaskularno odeljenje poliklinike - 6 ambulanti, magnetnu rezonancu, dve ambulante za kardiohirurgiju i prateće prostorije. Na prvom spratu pored odeljenja za transfuziju, labaratorije i centralne sterilizacije, izgrađena je i seminarska sala za nastavnu funkciju.

  Na višim spratovima nalaziće se smeštajni kapaciteti sa 108 ležajeva i centralnom anesteziološkom pripremom za sve operacione sale. Na drugom spratu nalaziće se 25 kreveta intenzivne nege, opreacioni blok sa 4 kardiohirurške sale od kojih je jedna hibridna za plafonskim angio uređajem, kao i anestezioloska priprema pacijenata. Treći sprat će posedovati odeljenje postoperativnog lečenja sa 43 kreveta (bolesničke sobe su projektovane kao dvokrevetne i trokrevetne), administrativni deo, lekarske radne sobe i tehničku službu – soba centralnog nadzora i upravljanja. Na četvrtom spratu smešteno je odeljenje preopreativne pripreme sa 43 kreveta i restoran sa osoblje Instituta.

  Planovi predviđaju da se nakon izgradnje novog krila pristupi rekonstrukciji postojećeg, čime će biti kompletiran čitav projekat. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona evra, od čega preko 27 miliona ide na izgradnju i opremanje novog krila, dok će ostatak biti utrošen na rekonstrukciju postojeće zgrade. Izvođač radova je građevinska kompanija “WD Concord West” iz Beograda.

  U prilogu pogledajte fotografije završenog krila instituta “Dedinje” na Savskom vencu.

  Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje - pre i posle


  Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje - avgust 2021.