EECFA

Otvorena pasarela kod Beogradske tvrđave

06-05-2020

  Otvorena pasarela kod Beogradske tvrđave

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Izgradnja pasarele koja treba da poveže Beogradsku tvrđavu sa savskom obalom konačno je završena, a sa njom otvoreno je i 500 metara rekonstruisanog rečnog šetališta. Pasarela se nalazi u produžetku beton hale, a pešake će preko Ulice vojvode Bojovića voditi do podnožija tvrđave i parka kod stepeništa. Malim mostom pasarela je povezana i sa parkingom na krovu Betonhale. Izgradnju nove atrakcije pratilo je višestruko probijanje rokova, a gradilište je u dužim periodima bilo potpuno napušteno. Ugovoreni rok za završetak pasarele bio je 270 dana, ali je do otvaranja prošlo više od dve i po godine.

  Deo same građevine čini i postolje apstraktne figure “Odavde-donde”, vajarske kreacije umetnika Mrđana Bajića i Ričarda Dikona, postavljene na valjkastoj osnovi visine 10 metara. Pored umetničke figure, atrakcija je i njena vijugava pristupna rampa, koja se obavija oko osnove figure savladavajući visinsku razliku do pasarele. Konstrukcija pasarele izgrađena je kombinacijom natur betona i inoksa, a postolje umetničke figure pokriveno je kortenom. Nažalost na pasareli je najveću žrtvu podnela funkcionalnost, a o njenim brojnim propustima već smo govorili. Tako recimo, ugrađen lift ne vodi putnike na najvišu tačku, a pristup pasareli sa druge strane ulice uopšte i nema rampu već stepenište, pa se postavlja pitanje njegove svrhe.

  Možda je najbolji deo ovog projekta novouređena rečna obala ispred Beton hale i u produžetku do restorana “Bela Vista”. Na ovom potezu rečne obale rekonstruisano je šetalište i biciklističke staze, obnovljeno zelenilo i postavljen novi mobilijar. Kej je dobio novu ogradu i osvetljenje, uključujući i ambijentalno svetlo u vidu belih lopti na travnjaku. U parteru napravljena je otvorena fontana bez bazena i 15 mlaznica u podu, a uz fontanu postavljena je i javna česma sa vodom za piće.

  Ukupna vrednost ove investicije iznosi oko 2 miliona evra, a u prilogu pogledajte fotografije pasarele i dela rekonstruisanog savskog keja.

  Pešačka pasarela na Kalemegdanu (foto) - 5. maj 2020.