Eastern European Construction Forecasting Association

Pod kupolom Hrama Svetog Save

19-12-2017

    Pod kupolom Hrama Svetog Save

    Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

    Izgradnja Hrama Svetog Save ušla je u novu fazu radova na uređenju njegove unutrašnjosti, a tokom prethodne dve godine realizovan je do sada najveći poduhvat na enterijeru – izrada i postavljanje mozaika na centralnoj kupoli Hrama. Centralna kupola Hrama je inače jedan od istaknutih graditeljskih poduhvata realizovan davne 1989. godine, kada je 4.000 tona teška kupola uz pomoć 16 dizalica podignuta na 40 metara. Ovaj jedinstveni događaj pratilo je preko 1000 inženjera iz celog sveta, a 5 svetskih televizija snimalo je istoriju. Izrada mozaika za jedan ovakav projekat srazmerno je impresivno dostignuće i jedan od najvećih primera mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu. Ukupna površina završenog mozaika na centralnoj kupoli iznosi 1248 kvadratnih metara, a postavljanje ove 40 tona teške kompozicije privodi se kraju.

    Realizaciju ove faze omogućila je inicijativa predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je 2015. godine obećao finansijsku pomoć za završetak srpskog Sabornog hrama. Obećano je i ispunjeno, a pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina, 70 ruskih i srpskih umetnika počelo je rad na izradi platna. Mozaik centralne kupole hrama nosi predstavu vaznesenja Hristovog sa anđelima. Ispod njih je sa istočne strane lik Presvete Bogorodice sa dva arhangela i oko njih je 12 apostola koji gledaju prema vaznesenju Hristovom i svedoče o njemu. Dominira imozantna fugura Isusa Hrista visine 14 metara, gde je samo samo lice dužine preko 2 metara. Postavljanjem mozaika na glavnoj kupoli završena je samo prva faza radova. Sledeća faza uveliko je u pripremi i ona obuhvata izradu i ugradnju dodatnih 2.800 kvadrata mozaika u oltarskom delu.

    I nakon ove dve faze ostaće još dosta posla do završetka ove spektakularne građevine. Posla ima i na enterijeru i na eksterijeru, gde po završetku unutrašnjost hrama treba da bude pokrivena sa ukupno 15.000 kvadrata mozaika. Do sada je završen i izuzetno vredan deo kamenih reljefa modeliranih prema crtežima jednog od autora projekta, arhitekte Aleksandra Deroka, kao i svi radovi na uređenju kripte Hrama. Na spoljašnjosti ostaje da se kompletira fasada, obogaćivanjem ornamentikom i kamenim reljefima, kapitelima na stubovima, rozetama i bronazanim reljefima na svih devet ulaznih vrata. Kada se završi Hram Svetog Save biće čudo kulture i umetnosti i jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu.

    Ukupna vrednost ove donacije iznosi 4 miliona evra, a realizovana je preko kompanije NIS Gaspromnjeft i ruske federalne agencije "Rossotrudničestvo".

    Mozaik pod kupolom Hrama Svetog Save - decembar 2017.


    Kripta Hrama Svetog Save