Eastern European Construction Forecasting Association

Razvoj bloka 20

19-12-2020

    Razvoj bloka 20Posle nekoliko godina pokušaja, otvaranja i zatvaranja poziva investitorima, konačno je potpisan ugovor o prodaji kongresnog centra “Sava” u Beogradu. Jedinu ponudu dao je “Delta Holding”, kompanija koja je već pokušavala da dođe u posed ove nekretnine, a učestvovala je i na pozivu raspisanom 2016. godine. U ovoj rundi, kompanija “Delta Holding” postala je novi vlasnik Sava centra, po početnoj prodajnoj ceni od 17,5 miliona evra. Predviđeno je da kupac u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na zemljištu površine tri hektara, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

    “Delta Holding” je inače vlasnik većeg dela objekata u blokovima 19 i 20, uključujući hotel “Crowne Plaza”, poslovni kompleks “Genex apartmani”, kao i budućeg poslovnog sedišta kompanije koje je u izgradnji. Pored postojećih objekata, Sava Centar će zapravo kompletirati još jednu sinergijsku delatnost, a u toku je i javni uvid plana detaljne regulacije dela bloka 20, tačnije za neizgrađenu parcelu u Ulici Milentija Popovića. Ovaj regulacioni plan trebao bi da stvori preduslove za realizaciju još jedne planirane investicije “Delta Holdinga”, koji je pre nekoliko godina na ovom zemljištu najavio još jedan hotelski kompleks iz lanca "InterContinental hotel grupe".

    Na ovoj parceli predviđena je izgradnja komercijalnih sadržaja, sa maksimalnom visinom objekata do 100 metara, a na lokaciji je planiran projekat novog hotela InterContinental Beograd, koji bi kompletirao smeštajnu ponudu sa 5 zvezdica i ponudio dodatne kapacitete za prijem gostiju kongresnog centra. Prikazi budućeg hotelskog kompleksa objavljeni su pre nekoliko godina, a da li će se ostati pri ovom rešenju videće se kada dodatne informacije o projektu postanu dostupne.

    Pored budućeg centra mešovite namene ukupne površine 80.000m2, u okviru plana obuhvaćena je i izgradnja interne blokovske saobraćajnice “Nova 1”, koja će u budućnosti kompleks povezati planiranim nastavkom Bulevara Zorana Đinđića. Javni uvid u plan detaljne regulacije trajaće do 20. januara 2021. godine.

    Delta Centar - 3D prikazi