Eastern European Construction Forecasting Association

Krenula obnova podzemnih prolaza

01-02-2022

    Krenula obnova podzemih prolazaJoš pocetkom 2020. godine Skupština grada Beograda dala je saglasnost da se rekonstrukcija i održavanje beogradskih podzemnih prolaza reši privatno-javnim parnerstvom, a posao je dobila firma DPC sa Novog Beograda. Posle dve godine, ove nedelje konačno su otpočeli radovi na njihovoj rekonstrukciji. Obnova će biti obavljana sukcesivno, gde su radovi započeli na pešačkim prolazima kod Hotela Balkan, a tokom godine fazno će biti rekonstruisani i ostali pešački podhodnici kod Terazija. Organizacija posla ne bi trebala da značajno ometa režim prolaska pešaka, a kako svaki prolaz ima više silaza, planirano je njihovo naizmenično zatvaranje. Eventualno zatvaranje kompletnih prolaza će se dešavati kada se budu sanirali plafoni u pešačkim koridorima, a u cilju bezbednosti i brzine izvođenja radova.

    Kao što smo napomenuli, radovi na rekonstrukciji centralnogradskih prolaza počeli su na silazima kod Hotela Balkan. Rekonstrukcija će biti temeljna, prvo će biti demontirana nadstrešnica na ulazu/izlazu i postavljena nova. Biće rekonstruisana stepeništa, a eskalatori (pokretne stepenice) zamenjeni novim. Stepeništa će dobiti i funkcionalne montažne koso-podizne rampe (platforme) za osobe sa invaliditetom. Plafoni na ulazima/izlazima i u samom prolazu će biti potpuno zamenjeni, kao i instalacije sa novim LED osvetljenjem. Ukloniće se grafiti, zidovi će biti okrečeni i zaštićeni anti-grafit premazom. Podne obloge će takođe biti sanirane, kao i instalacije kišne kanalizacije. Podzemni prolazi će tokom rekonstrukcije dobiti i bezbedonosni video-nadzor, što je bio jedan od najčešćih zahteva sugrađena u prethodnom periodu.

    Pešački podzemni prolazi u centru Beograda izgrađeni su između 1968 i 1970. godine, prvo na Zelenom Vencu, a kasnije i na Terazijama i u Nušićevoj ulici. Tokom 90-ih delimično je promenjena vlasnička struktura komercijalnih lokala u prolazima, prestalo je održavanje i nekada simbol modernosti postao je prljavo ruglo. Sa pokretnim stepenicama, neonskim svetlima i atraktivnim lokalima, tih davnih 60-ih, Beogradski prolazi su bili pravi ekskluzivitet. Iako danas na pešake u urbanizmu gledamo drugačije i motorni sobraćaj više nema prioritet, u to vreme ovakav objekat je bio značajno postignuce i simbol društvenog prosperiteta.

    Nakon podzemnog prolaza kod Terazija (Hotel Balkan, Hotel Moskva, RK Beograd) radovi će se preseliti na podzemni prolaz Igumanova palata (Pozorište na Terazijama, Igumanova palata, Palata Anker, Atina), a onda i na podzemni prolaz Palata Albanija (Sremska, Palata Albanija, Kolarčeva).

    Ukupna vrednost rekonstrukcije iznosi 1.5 miliona evra, a radove izvodi preduzeće Ras Inženjering iz Beograda.

    Podzemni prolazi Terazije - 3D prikazi


    Podzemni prolaz Palata Albanija (foto) - pre rekonstrukcije


    Podzemni prolaz Moskva (foto) - pre rekonstrukcije


    Podzemni prolaz Igumanova palata (foto) - pre rekonstrukcije