Eastern European Construction Forecasting Association

Otvorena nova Palilulska pijaca

31-12-2019

    Otvorena nova Palilulaska pijaca

    Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

    Dve godine nakon otvaranja gradilišta nove Palilulske pijace, ove nedelje konačno je otvoren savremeni objekat, a zakupci su se vratili i polako opremaju unutrašnjost. Zatvoreni objekat pijace ima 12.689 bruto kvadrata i najveća je investicija Gradskih pijaca još od rekonstrukcije Zelenog Venca 2008. godine. Iako je inicijalno otvaranje planirano još za proleće ove godine, radovi su završeni tek u septembru, a zgrada je nakon toga nekoliko meseci čekala upotrebnu dozvolu. Sada kada je otvorena predstvalja jednu od najmodernijih pijaca u gradu, a u okviru njenih kapaciteta nalazi se 50 tezgi za voće i povrće, 36 rashladnih vitrina, 72 modularna lokala, podzemna garaža sa 80 mesta i veliki superemarket. Autori idejnog rešenja nove Palilulske pijace su arhitekte Dunja Nedeljković, Danica Stojiljković i Marina Lazović.

    Unutrašnjost objekta ima nešto drugačiju organizaciju od inicijalno planirane, pa se umesto u suterenu supermarket nalazi na prvom spratu, glavnoj hali sa tezgama se pristupa iz Ulice Ilije Garašanina, dok se mlečnoj hali pristupa direktno sa nivoa Ulice 27. marta. Za lakše kretanje posetioca i zakupaca postavljeni su eskalatori, kao i teretno putnički liftovi.

    Radovi na izgradnji povereni su kozorcijumu domaćih firmi koji čine “Koto”, „Mašinoprojekt Kopring“, „Еx Ing B&P“ i „TVI“, a ukupna vrednost rekonstrukcije iznosila je 1.4 milijarde dinara. U prilogu pogledajte fotografije tek otvorene nove Palilulske pijace.

    Palilulska pijaca (foto) - 30. decembar 2019.