Projekat Nacionalnog odbojkaškog trening centra

04-11-2021

  Projekat Nacionalnog odbojkaškog trening centraOdbojka, kao jedan od trofejnijih sportova, konačno bi trebala da dobije savremen i integrisan centar za pripreme, koji će u najsavremenijim uslovima vršiti funkcije treninga i oporavka sportista, kao preduslov za kontinuitet vrhunskih rezultata. Na teritoriji Grada Beograda postoji 64 registrovana odbojkaška kluba sa 5.540 igrača, dok se u čitavoj Srbiji ovim sportom bavi čak 18.500 igrača u 293 kluba. Korisnici budućeg nacionalnog odbojkaškog centra biće sve gradske i državne odbojkaške organizacije, uključujući odbojkaške saveze, udruženja odbojkaških trenera i sudija, kao i svi srpski klubovi i reprezentativni timovi. Kompleks će se nalaziti na Novom Beogradu u Ulici Tošin bunar, a prema urbanističkom projektu prostiraće se na oko 21.000 m2.

  Prema Idejnom rešenju projektovan je Odbojkaški trenažni centar koji će pored terena za trening imati i smeštajne kapacitete za boravak sportista, ali će u okviru kompleksa biti rešeno i pitanje administrativnog prostora za sve organizacije i klubove. Centar će imati i sve sadžaje neophodne za razvoj odbojke na pesku, koja u Srbiji trenutno ima oko 250 registrovanih igrača.

  Korsnicima će na raspolaganju biti dve hale za trening, od čega jedna ima tri terena, a druga je prilagođena za odbojku na pesku sa dva terena. Hale će moci da prime i izvestan broj posmatrača na tribinama i u ložama na drugom spratu, a biće povezane sa medicinskim blokom i teretanama. Petospratno zdanje u svom sastavu imaće i dve nadzemne garaže sa 53 parking mesta, koje neće biti ukopane zbog podzemnih voda. Blago iskošeno zemljište na kome će se kompleks nalaziti omogućava formiranje pristupnog stepeništa i platoa ka Tošinom bunaru, što omogućava atraktivan parter i čitavom konceptu daje na reprezentativnosti.

  Za potrebe kompleksa je planirano da se izvede dodatno isključenje sa primarne saobraćajnice (Tošin bunar), kojim će se pristupati unutrašnjim komunikacijama i otvorenom parkingu sa 120 mesta. Unutrašnje saobraćajnice biće dvosmerne i omogućavaće direktan pristup trening prostoru, a u okviru parcele nalaziće se i poseban parking za autobuse.

  Na osnovu inicijative Odbojkaškog saveza Srbije tim PAGE CONSORTIUM preuzeo je kompletan projektni menadžment od formiranja lokacije i zakonom propisane procedure do izrade Idejnog rešenja čiji je autor Đurađ Vasić, dok je nosilac sprovođenja Urbanističkog projekta Energoprojekt Urbanizam i arhitektura. U prilogu pogledajte 3D modele idejnog rešenja budućeg Nacionalnog odbojkaškog trening centra na Novom Beogradu.

  Nacionalni odbojkaški trening centar - 3D prikazi


  Nacionalni odbojkaški trening centar - lokacija