Eastern European Construction Forecasting Association

Topličin venac preživeo rekonstrukciju

22-09-2019

    Topličin venac preživeo rekonstrukciju

    Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

    Dok još traju polemike oko fijaska na Trgu republike, a radnici po ko zna koji put ispravljaju propuste i prave rekonstrukciju rekonstrukcije na važnim gradskim projektima, u senci skandala ostao je jedan projekat koji je izveden u roku i po standardima. Radi se o rekonstrukciji Topličinog venca i Parka vojvode Vuka, kao dela centralne pešačke zone i direktne veze između Knez Mihajlove i Kosančićevog venca. Inicijalno, idejno rešenje rekonstrukcije ovog poteza uradio je arhitekta Boris Podreka, koje je predviđalo obimnu funkcionalnu transformaciju uz promenu pravaca kretanja i prostorne orjentacije. Za ovaj trg, koji ima primarnu funkciju kao parkovski prostor, planirano je da se transformiše u otvoren plato sa različitim sadržajima, fontanom i umetničkim skulpturama. Ipak, po tvrdnjama nadležnih, prigovori i sugestije građana doveli su do napuštanja Podrekinog plana, a Park vojvode Vuka dobio je klasu zadržavajući originalni koncept i organizaciju.

    Rezultat je više nego zadovoljavajući, a ovaj park predstavlja jako redak primer uspešne intervencije u javnom prostoru. Park je rekonstruisan sa kvalitetnim materijalima, bez primetnih propusta u izvođenju, a očigledna je i pažnja uložena u uređenje zelenila. Pedantne granitne stazice sa padajućim ivičnjacima, elegantni linijski slivnici za vodu, granitna obloga na potpornom zidu i drugi detalji ostvaljaju jako dobar utisak. Prijatan i komforan ambijent za odmor i relaksaciju takođe je opremljen i dečijim igralištem, spomen-česmom i centralnim platoom koji može da posluži za organizaciju događaja i druga okupljanja.

    Da ne bude sve savršeno tu je naravno stara boljka, mobilijar - potpuno neuklopljen i bez odgvarajućih standarda. Pored dobro izabranih livenih klupa i đubrijera postavljeni su jeftini neestetizovani stubovi za svetlo, moderni stubići i grubi rukohvati na stepenicama. Problem sa osvetljenjem i dalje narasta, pa u centralnoj pešačkoj zoni, od Trga republike do Kosančićevog venca, tokom prethodnih rekonstrukcija ugrađeno je čak četiri različita tipa stubova javnog osvetljenja. Novi moderni i minimalni dizajn sada je ugrađen i u Ulici Vuka Karadžica i Toplićin venac, kao najnovjiji dodatak “eklektičnom haosu” u gradskom mobilijaru.

    Radovi na rekonstrukciji saobraćajnica koje okružuju Park vojvode Vuka počeli su pre godinu dana, dok je rekonstrukcija samog parka počela u junu ove godine. Pored zadovoljavajućih rezultata rekonstrukcije, treba naglasiti da je ovo možda jedini projekat koji je poslednjih godina završen u zacrtanom roku. Radove na rekonstrukciji saobraćajnica izvodilo je JKP Beograd put, dok je na uređenju parka radilo JKP Zelenilo Beograd.

    U prilogu pogledajte fotografije rekonstruisanog Topličinog venca i Parka vojvode Vuka.

    Park vojvode Vuka - pre i posle


    Topličin venac i Park vojvode Vuka (foto) - septembar 2019.