EECFA

Kineski kulturni centar uskoro otvara vrata

07-05-2021

  Kineski kulturni centar uskoro otvara vrataIzgradnja Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu završena je, a njegovo svečano otvaranje može se uskoro očekivati. Ovaj impozantni objekat nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu u bloku 11a sa pogledom na reku Dunav i odličnom povezanošću sa auto-putem. Trg prijateljstva Srbije i Kine krasi multifunkcionalni kompleks podeljen na sledeće programske celine: Kineski kulturni centar, restoran, hotel, poslovni prostor. Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a prvi je takav centar na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi. Autori jedinstvenog arhitektonskog rešenja su „TF International“, “Quanfu (Shanghai) Architectural”.

  Ukupna bruto površina objekta iznosi preko 32.300 m2, od čega se oko 23.400 m2 nalazi na nadzemnim etažama. Visina objekta na krovnom vencu je 32 metara, a podeljen je na ukupno 9 nadzemnih i 2 podzemne etaže (2Po+P+7+Ps i 2Po+P+2Me+7). Ispod objekta nalazi se velika podzemna garaža sa 218 parking mesta kao i 23 parking mesta na otvorenom. Deo parking mesta će biti rezervisan za korisnike kancelarijskog prosotra dok će ostali deo biti namenjen za javni parking.

  Delom zgrade u kome se nalazi Kineski kulturni centar rukovodiće Ministarstvo kulture i turizma N.R. Kine, a sadržaje centra čine prijemni hol, multinamenska sala, čitaonica, galerija i niz prostorija namenjenih edukativnim i izložbenim sadržajima. Kulturni centar površine 3.700 m2 organizovan je u okviru prizemlja i prvog sprata, ti delovi će biti dostupni široj javnosti, a njegov kapacitet je oko 200 posetilaca. Glavnom ulazu pristupa se sa strane ulice Trešnjinog cveta.

  Poslovno krilo ponudiće tržištu vrhunski kancelarijski prostor ukupne površine 5.500 m2 raspoređenih na tri etaže, gde su na 4, 5, i 6. spratu kancelarije otvorenog tipa, tzv. “Core&Shell” koji pruža maksimalnu fleksibilnost prostora, dok se na 7. spratu nalazi sedište investitora projekta i njihove partnerske kompanije . U okviru poslovnog prostora su predviđena dva vertikalna komunikaciona čvorišta sa stepeništem i liftovima, a ulaz u poslovno krilo predviđen je u prizemlju na severo-istočnoj strani objekta.

  U okviru ovog kompleksa nalaziće se manji hotel koji će sadržati 35 dvokrevetnih hotelskih soba, kao i 19 apartmana za diplomate i zaposlene u kulturnom centru, projektovanih za smeštaj 78 osoba (2 jednosobna, 11 trosobnih, 2 troiposobna i 4 četvorosobna apartmana). Na drugom spratu, predviđen je restoran tradicionalne kineske kuhinje, gde će gosti hotela i šira javnost moći da uživaju u autentičnim jelima i hrani sa dalekog istoka.

  Za atraktivnu fasadu, autori arhitektonskog rešenja su kao inspiraciju koristili kineski pejzaž prikazan u tradicionalnoj slikarskoj tehnici tuša. Oko čitavog objekta izvedena je dupla fasada, gde je unutrašnja fasada projektovana kao zastakljena zid-zavesa, dok je spoljna fasada od panela izrađenih od betona izuzetno visokih performansi (UHPC - Ultra High Performance Concrete) ojačanog vlaknima. Rasporedom otvora različitih veličina na površini fasade dobija se tradicionalni prikaz kineskog pejzaža. Fasadni prikazi pejzaža bazirani su na delima poznatog kineskog umetnika Mi Youren (1074-1153) koji je živeo u periodu kineske dinastije Song.

  Prilikom izrade Projekta za izvođenje kao i prilikom izgradnje izvršeno je usaglašavanje sa zahtevima LEED sertifikata, a objekat se trenutno nalazi u proceduri za odobrenje istog. Kuriozitet je i solarna elektrana postavljena na krovu zgrade, ukupne površine skoro 180m2, namenjena za zagrevanje sanitarne potrošne vode u objektu. Takođe, zgrada Kineskog kulturnog centra prva je zgrada u Beogradu koja koristi mehanički parking sistem za dvoetažno parkiranje. Mehanički parking sastoji se od pokretne slagalice i više paleta koje pomeraju vozila, a ukupan kapacitet pokriven ovim sistemom je za 94 vozila.

  Ekskluzivni zastupnik za izdavanje poslovnog prostora u okvirnu Kineskog kulturnog centra je kompanija CBRE. U prilogu pogledajte fotografije unutrašnjosti Kineskog kulutrnog centra.

  Kineski kulturni centar (foto) - 7. maj 2021.


  Kineski kulturni centar - pre i posle