Eastern European Construction Forecasting Association

Sava Centar otvara vrata u novembru

14-08-2023

    Sava Centar otvara vrata u novembruPoslovni i kongresni turizam je jedna od najperspektivnijih niša u čitavom ugostiteljstvu, a Beograd se na ovo ogromno tržiste vraća na velika vrata. Jedan od najznačajnijih projekata ove vrste u centralnoj i istočnoj Evropi je rekonstrukcija Sava Centra na Novom Beogradu, kongresnog kompleksa sa preko 100.000 kvadrata bruto prostora. Sa učešćem od gotovo 30% u ukupnom svetskom turizmu i globalnim obrtom većim od 700 milijardi dolara, kongresni turizam je oblast gde Beograd i Srbija sa ovim projektom ulaze u najvišu ligu. Sava Centar je privatizovan 2020. godine, kada ga je preuzela "Delta" najavljujući velike investicije u zapušteni kompleks. Radovi na obnovi prepoznatljivog gradskog simbola traju od 2021. godine, pa će već u novembru ove godine Sava Centar biti domaćin svog prvog događaja. Obavlja se temeljna rekonstrukcija svih kapaciteta, koji će nakon otvaranja biti u potpunosti funkcionalno i tehnički opremljeni po najvišim standardima za ovaj tip objekata, a vrednost čitave investicije iznosi više od 100 miliona evra.

    Zdanje Sava Centra ima zaštitu, uključujući i delove enterijera, tako da nema izmena u gabaritu i spoljnjem izgledu, ali je napravljeno značajno funkcionalno prilagođavanje na njegovoj unutrašnjosti. To pre svega podrazumeva izmene unutrašnje organizacije, preraspodele namena, ali i uvođenje brojnih novih standarda, od energetske efikasnosti do elemenata pristupačnosti. Objekat je dobio 8 novih stepeništa za lakše i brže kretanje, odnosno bolji pristup na prvu galeriju sa visokog prizemlja, ali i 9 novih liftovskih konstrukcija među kojima je i jedan panoramski lift kod recepcije u centralnom delu.

    Sam kompleks sastoji se od tri funkcionalne celine, kongresnog centra, komercijalnog centra i poslovnog prostora. Kongresni deo je optimizovan, pa ga sada čini veći broj konferencijskih sala, kojih sada ima 46 u odnosu na nekadašnjih 16. Novitet je “Immersive” sala, u svetu sve popularniji vid prezentovanja, koji čini specijalizovana multifunkcionalna dvorana sa mogućnošću video projekcija na svim njenim zidovima. Koristeći atraktivno imerzivno video iskustvo za prezentacije i izložbe, ova sala jedan je od kurioziteta u ponudi budućim korisnicima centra. U toku su i obimni radovi na rekonstrukciji Velike dvorane, poznate i pod nazivom Plava dvorana, koja će imati 20 VIP loža sa ukupno 80 sedećih mesta, a kapacitet najveće sale Sava Centra povećan je na 4000 mesta, u odnosu na 3672 koliko je imala pre rekonstrukcije.

    Ono što je uvek bio prepoznatljiv deo Sava Centra jesu njegove bašte i terase skrivene iza horizontalnih betonskih greda na fasadi. Iako star preko 50 godina, Sava Centar je već tada bio “zelena gradnja”, sa oko 100 uređenih zelenih terasa/bašta na fasadi i velikim centralnim Atrijumom na površini od preko 1000 kvadrata. Na terasama su u ovom trenutku sačuvana zdrava stabla koja su i pre rekonstrukcije bila tu, a biće posađene i nove sadnice visokih, srednji i niskih četinara. Kada govorimo o Atrijumu, on će biti potpuno preuređen u jedinstven prostor na kome će se služiti kafe pauze između kongresa i konferencija, može biti korišćen za prezentacije ili kao prostor za organizovanje proslava i venčanja.

    Interesovanje za kongresne i druge kapacitete Sava Centra je veliko i nekoliko kongresa je već ušlo u ovogodišnji kalendar. Prvi kongres biće održan početkom novembra, kada će biti puštena poslovno-komercijalna zona i više od 40 najmodernijih konferencijskih sala. Prema planiranoj dinamici završetak radova na objektu B, u kom se nalazi Velika dvorana, trajaće nekoliko meseci duže, pa se njeno otvaranje očekuje tokom prve polovine 2024. godine.

    Sava centar (foto) - 14. avgust 2023.