Eastern European Construction Forecasting Association

Rekonstrukcija podzemnih prolaza

17-02-2023

    Rekonstrukcija podzemnih prolazaPre tačno godinu dana počeli su radovi na rekonstrukciji prilaza i stepeništa na centralnogradskim podzemnim prolazima, ali još uvek ni jedan obuhvaćen prolaz nije kompletno završen. Prošle godine u februaru otvoreni su radovi na prolazima kod Palate Albanije (Sremska, Palata Albanija, Kolarčeva) i kod Terazija (Hotel Balkan, Hotel Moskva, RK Beograd), a početkom ove godine i na prolazu u Nušićevoj (Nušićeva, Čumićevo sokače, Dečanska, Kosovska). Iako su očekivani još sredinom prošle godine, radovi na podzemnom prolazu kod Igumanove palate (Pozorište na Terazijama, Igumanova palata, Palata Anker, Palata Atina) još uvek nisu ni počeli. Pored ova četiri prolaza, sanacija bi u nekoj doglednoj budućnosti trebala da obuhvati i podzemni prolaz kod Zelenog venca.

    Rekonstrukcija do sada teče iznenađujuće sporo, a za prethodnih 12 meseci završena su tek dva ulazno-izlazna portala, i to stepenište u Sremskoj ulici i kod hotela Balkan. Radovi teku na još pet prilaza, uključujući stepenište podzemnog prolaza kod “Palate Albanija”, dok se u okviru prolaza kod Terazija trenutno rekonstruiše stepenište kod nekadašnje RK Beograd. U podzemnom prolazu u Nušićevoj ulici, od četiri ulaza radi se na tri, odnosno kod Nušićeve i Kosovske ulice i kod Čumićevog sokačeta.

    Rekonstrukcija u ovoj fazi obuhvata obnovu isključivo ulazno-izlaznih portala, međutim prema informacijama od nadležnih, nakon završetka radova na stepeništima i nadstrešnicama planira se sanacija samih podzemnih prolaza. Radovi bi i u narednoj fazi trebali da omoguće funkcionisanje objekta, pa se planira stvaranje ograđenih pešačkih koridora koji bi regulisali kretanje ljudi tokom rekonstrukcije. Na završenim ulazno-izlaznim portalima postavljena je nova nadstrešnica, stare pokretne stepenice su zamenjene, a postavljene su i nove elektroinstalacije sa LED rasvetom. Stepeništa će dobiti i funkcionalne montažne rampe za osobe sa invaliditetom, a na završenim ulazima ugrađen je i sistem za video nadzor.

    Čitav projekat je deo šireg ugovora, gde finansiranje obezbeđuje privatni koncesionar, kompanija DPC sa Novog Beograda. Koncesioni ugovor je potpisan u trajanju od 25 godina, a za tekuću rekonstrukciju i održavanje sedam gradskih podzemnih prolaza tokom ovog perioda, Grad je koncesionaru dodelio čak 250 bilbord pozicija na gotovo svim gradskim opštinama. Radove na obnovi podzemnih prolaza izvodi građevinsko preduzeće RAS Inženjering.

    U prilogu pogledajte galeriju fotografija sa trenutnim stanjem i napretkom na rekonstrukciji tri centralnogradska podzemna prolaza.

    Podzemni prolazi (foto) - 15. februar 2023.